Tuesday, June 18, 2024

Παράθυρο εξόδου για το 2027;

Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου κυκλοφορούσε μια φήμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφήσει την Πρωθυπουργία για να αναλάβει ένα ευρωπαϊκό αξίωμα.

Τη φήμη αυτή την προωθούσαν κυρίως κύκλοι στα δεξιά και εντός της ΝΔ που απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τον Μητσοτάκη, για να ανακαταλάβουν τη Νέα Δημοκρατία, όπως και κάποιοι στην αντιπολίτευση οι οποίοι έχουν πάθει ψύχωση για το πως θα φύγει ο Μητσοτάκης. Όχι η ΝΔ αναγκαστικά. Ο Μητσοτάκης συγκεκριμένα.

Καμία βάση όμως δεν είχε αυτή η φήμη, αφού υπήρχαν διαψεύσεις από όλες τις πλευρές, και εντός Ελλάδος και από τις Βρυξέλλες και από αλλού. Ο ίδιος δε ο Πρωθυπουργός το διέψευσε κατηγορηματικά το προηγούμενο διάστημα σε διάφορες συνεντεύξεις του.

Οι συζητήσεις μάλιστα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν άφηναν περιθώριο για άλλα πρόσωπα για τις θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ακλόνητο φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πάει αναγκαστικά σε Ευρωπαίο ηγέτη από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, με πολύ πιθανή επιλογή τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, και οι Φιλελεύθεροι θα υποβιβαστούν στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ λόγω της ήττας τους στις ευρωεκλογές.

Εχθές όμως έγινε κάτι μη αναμενόμενο, το οποίο προκαλεί κάποιους συνειρμούς. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσήλθε στις συζητήσεις/διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με ένα καινούργιο αίτημα, πέραν της θέσης του/της Προέδρου της Κομισιόν και του/της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ζήτησαν να σπάσει στη μέση η θητεία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα να παραμείνει στο αξίωμα μόνο για 2½ χρόνια.

Ο νέος Πρόεδρος δηλαδή να αποχωρήσει στις 31 Μαΐου 2027 και να αντικατασταθεί από έναν Ευρωπαίο ηγέτη από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ποιός όμως Ευρωπαίος ηγέτης να είναι άραγε διαθέσιμος τον Ιούνιο του 2027, όταν συμπτωματικά θα λήγει και η θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη 2;

Επίσης συμπτωματικά, το αίτημα αυτό το κατέθεσαν χθες στους 27 ηγέτες οι βασικοί διαπραγματευτές από πλευράς του ΕΛΚ. Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν το αίτημα αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν. Είναι πάντως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Χωρίς συμφωνία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών

fb



No comments:

Post a Comment