Με ένα βαρύ και αποκαλυπτικό κατηγορητήριο ο Αμερικανός Ειδικός Εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ ξεσκεπάζει το οργανωμένο ρωσικό σχέδιο παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Στο 37σέλιδο κατηγορητήριο οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές απευθύνουν αναλυτικές και πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες συνομωσίας σε 13 Ρώσους πολίτες και τρεις εταιρίες-βιτρίνες, πως έστησαν ένα πολύπλοκο σύστημα παραπληροφόρησης και επηρεασμού της αμερικανικής κοινής γνώμης κατά της Χίλαρυ Κλίντον και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, του Μπέρνι Σάντερς και της "πράσινης" υποψήφιας Τζιλ Στάιν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη και είναι βασικός προμηθευτής catering του Κρεμλίνου, είχε στήσει από το 2014 μια εταιρεία-φάρμα με τρολς του Διαδικτύου στην Αγία Πετρούπολη με βασικό σκοπό όπως φαίνεται την πολιτική και εκλογική βλάβη της Χίλαρυ Κλίντον. Στη συνέχεια και αφού εμφανίστηκαν στο προσκήνιο ο Ντόναλντ Τραμπ και Μπέρνι Σάντερς άρχισαν να τους στηρίζουν παράλληλα με τις επιθέσεις προς την Κλίντον.
Παράλληλα χρησιμοποίησαν κλεμμένους κωδικούς Αμερικανών πολιτών και έφτιαξαν δεκάδες πλαστούς λογαριασμούς στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών PayPal. Έτσι μέσω των πλαστών λογαριασμών άρχισαν να αγοράζουν διαφήμιση στα αμερικανικά social media ως Αμερικανοί πολίτες για να μην κινήσουν υποψίες.
Έστησαν μια εταιρεία-βιτρίνα με τίτλο "Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου" και εγκαταστάθηκαν σε ένα κτήριο στην Αγία Πετρούπολη. Η επιχείρηση είχε την κωδική επωνυμία "Σχέδιο Λάχτα", ενώ τα στελέχη της "επιχείρησης" την ανέφεραν ως "Project Μεταφραστής" και ως "πληροφοριακός πόλεμος".
Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε ως αφορμή το γεγονός ότι η επιχείρηση ξεκίνησε το 2014, ένα χρόνο πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, για να ισχυριστεί πως έτσι αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε σύμπραξη της καμπάνιας του με τους Ρώσους.
Λίγες εβδομάδες αργότερα φαίνεται να ξεκινά το "Σχέδιο Λάχτα". Είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για αντίποινα και αντίμετρα του ρωσικού καθεστώτος απέναντι στις κυρώσεις και τις κινήσεις της Δύσης.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν |
"Σχέδιο Λάχτα"
Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο και αποπνέει σχεδιασμό μυστικών υπηρεσιών. Ξεκίνησαν με πολύ καλή χρηματοδότηση και προσέλαβαν αρχικά περί τα 10 άτομα, ενώ στην κορύφωση της επιχείρησης το 2016 έφτασαν τα 80 άτομα. Τον Ιούνιο του 2014 έστειλαν δυο γυναίκες, την Αλεξάντρα Κρύλόβα και την Άννα Μπογκάτσεβα, σε αναγνωριστικό ταξίδι τριών εβδομάδων σε καλά επιλεγμένες πολιτείες στις ΗΠΑ για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση και την ανθρωπογεωγραφία.Παράλληλα χρησιμοποίησαν κλεμμένους κωδικούς Αμερικανών πολιτών και έφτιαξαν δεκάδες πλαστούς λογαριασμούς στο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών PayPal. Έτσι μέσω των πλαστών λογαριασμών άρχισαν να αγοράζουν διαφήμιση στα αμερικανικά social media ως Αμερικανοί πολίτες για να μην κινήσουν υποψίες.
Έστησαν μια εταιρεία-βιτρίνα με τίτλο "Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου" και εγκαταστάθηκαν σε ένα κτήριο στην Αγία Πετρούπολη. Η επιχείρηση είχε την κωδική επωνυμία "Σχέδιο Λάχτα", ενώ τα στελέχη της "επιχείρησης" την ανέφεραν ως "Project Μεταφραστής" και ως "πληροφοριακός πόλεμος".
Το κτήριο στην Αγία Πετρούπολη που ήταν η έδρα της "Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου" |
Δεν ανιχνεύεται απευθείας διασύνδεση με τον Πούτιν
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η όλη επιχείρηση στήθηκε έτσι ώστε να μην μπορεί να αποδειχθεί απευθείας διασύνδεση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τον Πούτιν προσωπικά. Η "Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου" και οι εταιρείες catering του Πριγκόζιν λειτούργησαν ως βιτρίνες και δεν διαφαίνεται σε πρώτο επίπεδο ρωσική κρατική παρέμβαση.Ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε ως αφορμή το γεγονός ότι η επιχείρηση ξεκίνησε το 2014, ένα χρόνο πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, για να ισχυριστεί πως έτσι αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε σύμπραξη της καμπάνιας του με τους Ρώσους.
Russia started their anti-US campaign in 2014, long before I announced that I would run for President. The results of the election were not impacted. The Trump campaign did nothing wrong - no collusion!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 16, 2018
Απάντηση στα γεγονότα της Κριμαίας και της Ουκρανίας;
Υπάρχει πάντως μια χρονική σύμπτωση της έναρξης της επιχείρησης με τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία και την Ουκρανία. Στις 22 Φεβρουαρίου 2014 έπεσε το φιλορωσικό καθεστώς Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία και στα τέλη του ίδιου μήνα έγινε η "εξέγερση" της Κριμαίας και ακολούθως στις 16 Μαρτίου έγινε η κήρυξη της ανεξαρτησίας και στις 18 Μαρτίου η προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μια ημέρα νωρίτερα, στις 17 Μαρτίου οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και την Κριμαία.Λίγες εβδομάδες αργότερα φαίνεται να ξεκινά το "Σχέδιο Λάχτα". Είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για αντίποινα και αντίμετρα του ρωσικού καθεστώτος απέναντι στις κυρώσεις και τις κινήσεις της Δύσης.
No comments:
Post a Comment