Wednesday, May 30, 2018

"Κατ' αρχήν συμφωνία" για το όνομα: Ζάεφ

Την ύπαρξη "κατ' αρχήν" συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου επ' ευκαιρία της πρώτης επετείου από την ανάληψη της εξουσίας και παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ζάεφ είπε ότι θα επικοινωνήσει τα επόμενα 24ωρα με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να συζητήσουν την τελική μορφή της συμφωνίας.


Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε επίσης ότι μη την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα αποστείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ με την οποία θα αποδέχεται την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Ακολούθως, είπε, η τελική συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για έγκριση και ευελπιστεί ότι θα υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ώστε οι πολίτες να αποφανθούν αφού θα γνωρίζουν ήδη την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ο Ζάεφ είπε επίσης πως "η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα" και πως "οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή". Αρνήθηκε δε να απαντήσει σε ερώτημα για το αν το όνομα "Μακεδονία του Ιλίντεν" είναι ακόμη στο τραπέζι και δεν έκανε κάποια αναφορά για το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" που αναφέρεται έντονα από χθες στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η ελληνική Κυβέρνηση διαρρέει ότι υπάρχει διαφορά ακόμη στο erga omnes, το σκοπιανό κανάλι Sitel TV μετέδωσε πως ο Ζάεφ έχει αποδεχθεί ότι θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση.

No comments:

Post a Comment