Monday, May 6, 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Η αρχή της τελικής διχοτόμησης

Μετά από προετοιμασία πολλών μηνών το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Fatih” (“Πορθητής”) κατέπλευσε προχθές στο τεμάχιο 1 της κυπριακής ΑΟΖ, μερικές δεκάδες μίλια δυτικά της Πάφου και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη τουρκική γεώτρηση, υλοποιώντας τις απειλές της Τουρκίας για (παράνομη) εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου.


Η τουρκική προκλητική ενέργεια σήμανε συναγερμό στα κυβερνητικά επιτελεία σε Λευκωσία και Αθήνα και προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. H αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν όμως εντελώς χλιαρή, χωρίς να κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά σε τυχόν συνέπειες που θα υποστεί η Τουρκία από αυτήν την προκλητική ενέργεια. Η παραβίαση δηλαδή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία αντιμετωπίζεται από την Ελλάδα με κάλεσμα προς την Τουρκία “να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών”. Ουσιαστικά δηλαδή η Ελλάδα δεν θεωρεί αυτήν την ενέργεια ως casus belli, δίνοντας στην πράξη το πράσινο φως στην Τουρκία να συνεχίσει τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειές της. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο, ήταν πολύ πιο σκληρή στην ανακοίνωσή της, ενώ δρομολόγησε και διεθνείς ποινικές διώξεις για το πλήρωμα του Fatih. Η δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν αρκετά αυστηρή απειλώντας ευθέως με κυρώσεις, όπως και εκείνη της Αιγύπτου αλλά όχι των ΗΠΑ που απλά “αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”, χωρίς να καταδικάσουν ως παράνομες τις τουρκικές ενέργειες.

Και η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση γνώριζαν πολύ καλά εδώ και πολύ καιρό ότι η Τουρκία θα πραγματοποιούσε τις απειλές της και θα προχωρούσε σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε τεμάχια όπου δεν επιχειρεί η ExxonMobil και η Total. H κυβέρνηση Αναστασιάδη φαίνεται πως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως η Τουρκία θα αποκτήσει δια της βίας παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι το λιγότερο κακό που μπορεί να συμβεί στην ευρύτερη υπόθεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Φυσικά θα αντιδράσει προφορικά, θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα, θα παρέμβει στην ΕΕ για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, και άλλα παρόμοια. Τίποτε όμως από αυτά δεν θα σταματήσει την Τουρκία από το στρατηγικό της σχέδιο που είναι η σαλαμοποίηση της κυπριακής κυριαρχίας. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συτρατιωτική λύση, διότι η Ελλάδα έδειξε ότι δεν θεωρεί casus belli το γεγονός ότι η Τουρκία τρώει άλλο ένα κομμάτι της Κύπρου, πέραν από το 35% των εδαφών του νησιού που έχει καταλάβει δια των όπλων το 1974.

Κάποιοι αρκούντως κυνικοί θα πούνε “δεν πειράζει, ας κάνουν γεωτρήσεις αφού εκεί δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα” και πως με αυτές τις ενέργειες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχει καμία υποχρέωση να αποδώσει μερίδιο της εκμετάλλευσης στους Τουρκοκύπριους. Αυτό όμως που δρομολογείται πλέον με αυτό το νέο status quo και είναι μη αναστρέψιμο είναι η τελειωτική διχοτόμηση της Κύπρου και το θάψιμο κάθε πιθανότητας για την επανένωση του νησιού.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 6 Μαΐου 2019

No comments:

Post a Comment