Sunday, October 23, 2022

Η μάχη των Τόρις

Κορυφώνεται η εσωκομματική διαδικασία στους Συντηρητικούς της Βρετανίας για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην ηγεσία του κόμματος και την Πρωθυπουργία.

Το ρεπορτάζ από τις τελευταίες εξελίξεις στη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών από την κοινοβουλευτική ομάδα λέει ότι ο Ρίσι Σούνακ έχει συγκεντρώσει ισχυρή στήριξη από πάνω από 150 από τους 357 βουλευτές και έχει χτίσει ένα δυνατό μομέντουμ ως ο υποψήφιος που μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να συγκέντρωσε απόψε το βράδυ τον κρίσιμο αριθμό των 100 υπογραφών, αλλά υπάρχουν και πολύ ισχυρές αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις κατά της υποψηφιότητάς του. Κάποιοι βουλευτές δηλώνουν ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν ή θα προσχωρήσουν στους Εργατικούς εάν τελικά επικρατήσει ο Μπόρις. Υπάρχει δε και ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις παρατυπίες του κατά τη διάρκειά του λοκντάουν και πολλοί λένε ότι να προκύψουν και ποινικές ευθύνες.

Μετά από παρέμβαση διαφόρων, έγινε το βράδυ του Σαββάτου συνάντηση μεταξύ Σούνακ και Τζόνσον με σκοπό την ύπαρξη συμφωνίας και την απόσυρση ενός εκ των δυο από την κούρσα της διαδοχής. Η συνάντηση κατέληξε σε ένα αδιέξοδο του τύπου "εσύ να αποσυρθείς", "όχι, εσύ να αποσυρθείς". Ο Μπόρις φέρεται να πρότεινε στον Ρίσι να αναλάβει και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών με Πρωθυπουργία Τζόνσον, και ο Ρίσι φέρεται να του απάντησε "σου δίνω εσένα το Υπουργείο Οικονομικών για να αποδείξεις ότι τα νούμερα που λες βγαίνουν".  😸

Η τρίτη της κούρσας Πένι Μόρντοντ φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και το πιθανότερο είναι να μην συγκεντρώσει τελικά τις 100 υπογραφές.

Εάν τελικά αύριο στις 4μμ καταλήξουν με τον Σούνακ στις περίπου 200 υπογραφές, τον Τζόνσον στις 100κάτι και την Μόρνταντ περίπου στις 40, η διαδικασία θα πάει σε διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος, όπου το προβάδισμα φέρεται να το έχει ο Μπόρις.

British drama!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1 -- 23/10/2022 23:18 | Αποσύρεται από την κούρσα ο Τζόνσον

Αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον. Με δήλωσή του αναφέρει ότι αφού δεν μπόρεσε να βρει κάποια συμφωνία με τον Σούνακ και την Μόρντοντ, αποφάσισε ότι "δεν είναι η σωστή στιγμή, παρότι έχω πολλά να προσφέρω".

Σούνακ, Μόρνταντ, Τζόνσον

fb

No comments:

Post a Comment