Tuesday, January 24, 2023

Λύνεται ο γόρδιος δεσμός με τα Leopard 2 και τα Abrams για την Ουκρανία

Επιλύεται μέσα στις επόμενες ημέρες το ζήτημα με την αποστολή τελευταίας τεχνολογίας τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Προηγήθηκε ένα μακρόσυρτο και στενάχωρο σήριαλ πολλών εβδομάδων, όπου η Γερμανία αρνείτο να εγκρίνει την αποστολή τανκς τύπου Leopard-2 από την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ουκρανία. Ως κατασκευάστρια χώρα, η Γερμανία διατηρεί το δικαίωμα της έγκρισης του end user στα υψηλής τεχνολογίας αμυντικά συστήματα.

Η κατάσταση έφτασε στο αμήν τις τελευταίες ημέρες και ιδίως στην πρόσφατη συνάντηση των 50 χωρών στο Ράμσταιν, όπου όλοι σχεδόν την έπεσαν στον νέο Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας. Το φρένο βασικά το έβαζε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες. Η Πράσινη Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ προσπάθησε προχθές να τον παρακάμψει και δήλωσε ότι τελικά η Γερμανία θα δώσει άδεια αποστολής των Leopard-2 στην Ουκρανία εάν το ζήτήσει επίσημα η Πολωνία.

Ο Σολτς από την πλευρά του διέρρεε ότι θα συμφωνήσει τελικά εάν συμμετάσχουν και οι Αμερικανοί στέλνοντας τα δικά τους σούπερ τεθωρακισμένα Abrams.

Tελικά το θέμα φαίνεται να λύνεται με ακριβώς αυτή τη φόρμουλα. Η Πολωνία έκανε σήμερα επίσημο αίτημα στη Γερμανία για την εξαγωγή των Leopard, το Βερολίνο θα δώσει μέχρι το πολύ την Πέμπτη την περιβόητη άδεια εξαγωγής, ενώ και οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας την αποστολή ενός ικανού αριθμού τεθωρακισμένων Abrams στην Ουκρανία.

Τράβα με, να σε τραβώ, ν' ανεβούμε το βουνό. Μεγάλη ανακούφιση και αναπτέρωση ηθικού για τους Ουκρανούς, οι οποίοι δίνουν τρομερό αγώνα στο Μπάχμουτ, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα.

No comments:

Post a Comment