Friday, February 10, 2023

Προσαγωγή και ανάκριση του Ταραμπέλα για το Qatargate, σύλληψη του Κοτσολίνο στην Ιταλία

O δεύτερος εν ενεργεία ευρωβουλευτής που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Qatargate έχει προσαχθεί από νωρίς το πρωί στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στις Βρυξέλλες και ανακρίνεται.

Σύμφωνα με τη Le Soir, o ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Μαρκ Ταραμπέλα υποδείχθηκε από τον Αντόνιο Παντζέρι ως αποδέκτης μαύρων πληρωμών από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε ο Παντζέρι, ο Ταραμπέλα έλαβε 120.000~140.000 ευρώ από το Κατάρ. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής αρνείται μέχρι στιγμής τις κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι διωκτικές αρχές δεν βρήκαν χρήματα στο σπίτι του, ενώ σήμερα του άνοιξαν και μια τραπεζική θυρίδα που διατηρούσε αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν βρέθηκε κάτι ύποπτο εκεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της De Standaard, ο Παντζέρι κατέθεσε στους ανακριτές πως "τα χρήματα τα έδινα [στον Ταραμπέλα] σε μετρητά. Του τα έδωσα σε διάφορες περιστάσεις, και κάποιες φορές συνοδευόμουν από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι [ΣΣ: τον σύντροφο της Εύας Καϊλή]. Αυτό έγινε σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χαρτοσακούλες".

Μέχρι το απόγευμα θα γίνει γνωστό εάν η προσαγωγή θα μετατραπεί σε σύλληψη με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1 — 21:05 | Στον Οικονομικό Εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ θα οδηγηθεί απόψε ο Ταραμπέλα για να συνεχιστεί η ανάκριση. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, είπε στους αστυνομικούς "επιτέλους ήρθατε, εδώ και δύο μήνες σας περιμένω". Ο Εισαγγελέας θα αποφασίσει μέχρι αύριο εάν θα διατάξει τη σύλληψη του ευρωβουλευτή.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 2 — 01:50 | Η Οικονομική Εισαγγελία του Βελγίου εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Ιταλού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Αντρέα Κοτσολίνο και η ιταλική Οικονομική Αστυνομία τον συνέλαβε στη Νάπολη, μόλις εκείνος είχε πάρει εξιτήριο από κλινική της πόλης. Σύμφωνα με το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Κοτσολίνο κατηγορείται ότι έλαβε χρήματα από τον πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, για να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Κοτσολίνο διαδέχθηκε τον Παντσέρι στην προεδρία της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και της επιτροπής για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε την αποφυλάκιση της λογίστριας του Παντσέρι, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν [αριστερά], ο Αντρέα Κοτσολίνο [κέντρο] και ο Αντόνιο Παντζέρι [δεξιά]

No comments:

Post a Comment