Monday, June 26, 2023

Ο Μητσοτάκης και οι άλλοι

Όταν τον Ιανουάριο 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής του Αλέξη Τσίπρα και επανέφερε την ενισχυμένη αναλογική με ελάχιστο κατώφλι αυτοδυναμίας το 37,5%, κάποιοι έβλεπαν σενάρια πολιτικής αστάθειας στο τέλος της τετραετίας και συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Εχθές όμως αποδείχθηκε ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της αυτοδυναμίας, πετυχαίνοντας πλειοψηφία 8 εδρών, όσες ακριβώς είχε κερδίσει και στις εκλογές του 2019. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε δε τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019, ενώ ο Σύριζα υπέστη μια βαριά ήττα και υποχώρησε κατά σχεδόν 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Η νίκη όμως της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο μια εμφατική εκλογική επικράτηση. Είναι μια νίκη του ορθολογισμού απέναντι στον λαϊκισμό, τη μισαλλοδοξία και τον τραμπισμό, και ήρθε ύστερα από μια τετραετία, η οποία δοκιμάστηκε από τέσσερεις πολύ σοβαρές κρίσεις. Την κρίση με την Τουρκία το 2020, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως του “μεσαίου χώρου” επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον Μητσοτάκη ακριβώς για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτές τις κρίσεις, πείθοντας την κοινωνία ότι είναι ο πλέον κατάλληλος από τους πολιτικούς αρχηγούς για να ηγηθεί της χώρας σε καιρούς μεγάλης διεθνούς αβεβαιότητας.

Νίκησε όμως και το κόμμα που είχε το μοναδικό συνεκτικό και σαφές πολιτικό μήνυμα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, ενίσχυση του ΕΣΥ, περαιτέρω μείωση των φόρων, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και εφαρμογή της αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα. Απλά πράγματα και κατανοητά, ακόμη και για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ο οποίος ανέδειξε την ΝΔ πρώτο κόμμα σε ιστορικά αριστερόστροφες περιφέρειες όπως η Β' Πειραιά, η Δυτική Αττική και η Κρήτη. Σε αυτό βέβαια βοήθησε σε κρίσιμο βαθμό και μια εξαιρετική επικοινωνιακή καμπάνια και η υιοθέτηση νέων μέσων όπως το TikTok. Ειδικά τα βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί κατά πλειοψηφία η νεολαία, έδειξαν έναν άνθρωπο γήινο, προσγειωμένο, απροσποίητο και με χιούμορ. Το TikTok εξαφάνισε πλήρως την εικόνα που είχε διαμορφώσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τον Μητσοτάκη, ως έναν ψυχρό και απρόσιτο τεχνοκράτη. Αυτό το outing φαίνεται πως βοήθησε και τον ίδιο τον αρχηγό της ΝΔ να νιώσει άνετα με την νέα αυτή εικόνα, διαμορφώνοντας πλέον μια αδιαμεσολάβητη σχέση με όλες τις αποχρώσεις της κοινωνίας. Σε αυτές τις εκλογές πλέον, ο “Κούλης” μετατράπηκε από “άνθρωπος των ελίτ” σε άνθρωπο του λαού.

Από την άλλη πλευρά υπήρχε ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίοι σε καμία στιγμή δεν μπόρεσαν να πείσουν ότι έχουν αλλάξει και πως μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Μπορεί μεν η ιστορική πλέον τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό να ήταν το πετραδάκι που επιτάχυνε την εκλογική κατολίσθηση του Σύριζα, όμως η επιλογή του Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του Σύριζα να χτίσουν το πολιτικό τους αφήγημα πάνω στο πόσο τέρας και Όρμπαν είναι ο Μητσοτάκης και το πόσο άθλια ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχθηκε ολοκληρωτικά εσφαλμένη και ηττήθηκε με πάταγο. Στον Σύριζα δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να κατανοήσουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αναχωρίσει ανεπιστρεπτί από την εποχή της οργής κατά των “μνημονιακών κυβερνήσεων” και πως πλέον το ζητούμενο είναι μια διακυβέρνηση που θα εξασφαλίζει σταθερότητα και ανάπτυξη, ακόμη και αν κάνει επιμέρους λάθη και παραλείψεις (βλέπε Τέμπη και παρακολουθήσεις).

Το ΠΑΣΟΚ (αυτο)περιορίστηκε στο ρόλο του “ΚΚΕ του Κέντρου”, καθώς έδειχνε με κάθε τρόπο ότι τα μόνα δύο πράγματα που ενδιέφεραν τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν αφενός να μην συγκυβερνήσει με τον “εφιάλτη” Μητσοτάκη και την επάρατη Δεξιά, και αφετέρου να κανιβαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον φθίνοντα Σύριζα, προσβλέποντας απλά στην αλλαγή πρωτοκαθεδρίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Τελικά δεν έχασε ιδιαίτερα από αυτή τη στρατηγική αλλά και δεν κατάφερε να καρπωθεί ιδιαίτερα οφέλη από την συρρίκνωση του Σύριζα. Αυτό που θα πρέπει κυρίως να προβληματίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι πως η πλειοψηφία των πρώην ψηφοφόρων του Σύριζα που τον εγκαταλείπουν, δεν καταλήγουν ή επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ αλλά οδηγούνται σε άλλα κόμματα της Αριστεράς όπως το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Το ΚΚΕ κατάφερε να συγκαταλέγεται στους νικητές των εκλογών, αφού καταγράφηκε ως η μόνη αξιόπιστη αντικαπιταλιστική και αντιμνημονιακή δύναμη. Συγκέντρωσε βέβαια και πολλούς ρωσόφιλους, αντιαμερικανούς και αντιδυτικούς ψηφοφόρους, όπως επίσης βοηθήθηκε από την επικοινωνιακή δεινότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος παρότι είναι ένας δογματικός σταλινικός έχει καταφέρει να γίνει συμπαθής σε πολλούς ψηφοφόρους που δεν αντιλαμβάνονται ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που έχει ως απώτερο σκοπό του την κατάλυση του πολιτεύματος.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του κόμματός του, παρότι είχε σκληρό ανταγωνισμό από το κόμμα ΝΙΚΗ και το κόμμα βιτρίνα του Ηλία Κασιδιάρη. Τον βοήθησε αρκετά η παρουσία του στο ντιμπέιτ και απέδειξε ότι ξέρει να επιβιώνει πολιτικά. Κατά τα άλλα, η είσοδος στη Βουλή του κόμματος ΝΙΚΗ των υπερορθόδοξων ζηλωτών αποτελεί μια ισχυρή και οδυνηρή υπενθύμιση για την ισχύ των παραθρησκευτικών οργανώσεων στη χώρα και το βαθμό διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδιώκει να γίνει μια Ελληνίδα Μαρίν Λεπέν και να προκαλεί συνεχή επικοινωνιακά σόου στη Βουλή με το γνωστό της ύφος. Ο τρόπος όμως που χειρίστηκε τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του κόμματός της έδειξαν ότι δεν είναι ακέραιη πολιτικός, όπως θέλει να εμφανίζεται. Από τον επόμενο Πρόεδρο της Βουλής και τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουν τα μέσα ενημέρωσης θα κριθεί το αν θα ενισχυθεί το πολιτικό της προφίλ ή θα γίνει ακόμη ένα κοινοβουλευτικό παρατράγουδο.

Το κόμμα-βιτρίνα Σπαρτιάτες αποτελούν το πλέον αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών. Ο καταδικασμένος εγκληματίας Ηλίας Κασιδιάρης κατάφερε να παρακάμψει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και να εισέλθει με τον γνωστό χρυσαυγίτικο τρόπο του στη Βουλή. Είναι πολύ πιθανό οι περίφημες τροπολογίες για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές να ενδυνάμωσαν το αντισυστημικό του αφήγημα, αφού παρουσιάστηκε στο ακροδεξιό ακροατήριο ως ο έξυπνος ηγέτης που καταφέρνει να ξεπερνά τα εμπόδια που του βάζει το “διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα”.

Η παρουσία πολλών αντιδημοκρατικών και λαϊκιστικών κομμάτων στη Βουλή είναι ενοχλητική και από πολιτική και από αισθητική άποψη. Είναι όμως καλύτερο αυτά τα πολιτικά σχήματα να εμφανιστούν και να λειτουργήσουν εντός των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, παρά στο περιθώριο. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη αυξάνει όμως σημαντικά και τον βαθμό ευθύνης των δημοκρατικών κομμάτων του Κοινοβουλίου, τα οποία δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία να ψαρεύουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και θα πρέπει να τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή με τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Τη μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια καλείται να αναλάβει η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει με  έργα και όχι με λόγια να καταδείξει τις αρετές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και τα απτά οφέλη της συμμετοχής της χώρας στους θεσμούς της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ισχυρή εντολή για να τα κάνει όλα αυτά πράξη.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο iefimerida στις 23 Ιουνίου 2023.

fb

No comments:

Post a Comment