Monday, October 24, 2022

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ θα αναλάβει σήμερα την Πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η ανθυποψήφιά του στις εσωκομματικές εκλογές των Τόρις Πένι Μόρντοντ απέσυρε την υποψηφιότητά της ένα λεπτό πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Κλείνει έτσι -έστω και προσωρινά- ένας πρωτοφανής κύκλος εσωστρέφειας στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, με την εσωκομματική εκλογή ενός πολιτικού τον οποίο εκτιμούν οι αγορές αλλά η κοινωνία θεωρεί μέρος της ελίτ.

Ρίσι Σούνακ

fb

Sunday, October 23, 2022

Η μάχη των Τόρις

Κορυφώνεται η εσωκομματική διαδικασία στους Συντηρητικούς της Βρετανίας για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην ηγεσία του κόμματος και την Πρωθυπουργία.

Το ρεπορτάζ από τις τελευταίες εξελίξεις στη συγκέντρωση των απαραίτητων υπογραφών από την κοινοβουλευτική ομάδα λέει ότι ο Ρίσι Σούνακ έχει συγκεντρώσει ισχυρή στήριξη από πάνω από 150 από τους 357 βουλευτές και έχει χτίσει ένα δυνατό μομέντουμ ως ο υποψήφιος που μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία στη χώρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να συγκέντρωσε απόψε το βράδυ τον κρίσιμο αριθμό των 100 υπογραφών, αλλά υπάρχουν και πολύ ισχυρές αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις κατά της υποψηφιότητάς του. Κάποιοι βουλευτές δηλώνουν ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν ή θα προσχωρήσουν στους Εργατικούς εάν τελικά επικρατήσει ο Μπόρις. Υπάρχει δε και ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις παρατυπίες του κατά τη διάρκειά του λοκντάουν και πολλοί λένε ότι να προκύψουν και ποινικές ευθύνες.

Μετά από παρέμβαση διαφόρων, έγινε το βράδυ του Σαββάτου συνάντηση μεταξύ Σούνακ και Τζόνσον με σκοπό την ύπαρξη συμφωνίας και την απόσυρση ενός εκ των δυο από την κούρσα της διαδοχής. Η συνάντηση κατέληξε σε ένα αδιέξοδο του τύπου "εσύ να αποσυρθείς", "όχι, εσύ να αποσυρθείς". Ο Μπόρις φέρεται να πρότεινε στον Ρίσι να αναλάβει και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών με Πρωθυπουργία Τζόνσον, και ο Ρίσι φέρεται να του απάντησε "σου δίνω εσένα το Υπουργείο Οικονομικών για να αποδείξεις ότι τα νούμερα που λες βγαίνουν".  😸

Η τρίτη της κούρσας Πένι Μόρντοντ φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και το πιθανότερο είναι να μην συγκεντρώσει τελικά τις 100 υπογραφές.

Εάν τελικά αύριο στις 4μμ καταλήξουν με τον Σούνακ στις περίπου 200 υπογραφές, τον Τζόνσον στις 100κάτι και την Μόρνταντ περίπου στις 40, η διαδικασία θα πάει σε διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος, όπου το προβάδισμα φέρεται να το έχει ο Μπόρις.

British drama!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1 -- 23/10/2022 23:18 | Αποσύρεται από την κούρσα ο Τζόνσον

Αποσύρεται από την κούρσα διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον. Με δήλωσή του αναφέρει ότι αφού δεν μπόρεσε να βρει κάποια συμφωνία με τον Σούνακ και την Μόρντοντ, αποφάσισε ότι "δεν είναι η σωστή στιγμή, παρότι έχω πολλά να προσφέρω".

Σούνακ, Μόρνταντ, Τζόνσον

fb

Saturday, October 22, 2022

Το ωμό πρόσωπο του κομμουνισμού στην Κίνα

Ολοκληρώθηκε σήμερα το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο, με ομόφωνη έγκριση αλλαγών στο καταστατικό του κόμματος, με τις οποίες καθίσταται πανίσχυρη η μονοκρατορία του Σι Τζινπίνγκ.

Η σκηνή όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν η βίαιη απομάκρυνση από το Προεδρείο του 80χρονου τέως Προέδρου της Κίνας Χου Τζιντάο. Μπράβοι του κόμματος πήραν σηκωτό και έβγαλαν έξω από την αίθουσα τον τέως ηγέτη του κινεζικού κράτους μπροστά στις κάμερες, τους δημοσιογράφους και τους συνέδρους.

Ανατριχιαστική επίδειξη πυγμής από τον αδίστακτο Σι και ανάδειξη για ακόμη μια φορά του ωμού προσώπου του κομμουνισμού.

ΥΓ: Ναι ξέρουμε, στην Κίνα δεν εφαρμόζεται σωστά ο κομμουνισμός κλπ κλπ.

Δείτε εδώ το σοκαριστικό βίντεο:

   

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 1 -- 22/10/2022 19:30 | “Ένιωσε αδιαθεσία”

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ως επίσημη εκδοχή της αιτίας απομάκρυνσης του Χου Τζινπίνγκ, ότι βρισκόταν τον τελευταίο καιρό σε “ανάρρωση αλλά επέμενε να παραστεί στην τελετή ολοκλήρωσης του Συνεδρίου. Όταν ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η συνοδεία του, για το καλό της υγείας του, τον συνόδευσε σε ένα διπλανό δωμάτιο για να ξεκουραστείΤώρα είναι πολύ καλύτερα.

Βίαη απομάκρυση του Χου Τζιντάο από το Συνέδριο του ΚΚ Κίνας

fb

Friday, October 21, 2022

Αναλάμβανει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας η Τζόρτζια Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι έλαβε πριν λίγο από τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, και θα ορκιστεί Πρωθυπουργός αύριο στις 11πμ μαζί με το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στα κρίσιμα Υπουργεία των Εξωτερικών και της Οικονομίας μπήκαν άνθρωποι από τους οποίους δεν περιμένουμε ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις.

Τον Αντόνιο Ταγιάνι τον γνωρίζουμε καλά από τη θητεία του στη Ευρωκοινοβούλιο. Λαϊκή δεξιά, με ολίγη εσάνς μπερλουσκονικού φανφαρονισμού. Εάν η Μελόνι μείνει σταθερή στην ευρωατλαντική στράτευση (όπως έχει δεσμευθεί), ο Ταγιάνι δεν αναμένεται να κάνει ιδιαίτερες "ζημιές" στο Εξωτερικών.

Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι έχει μεν ακροδεξιό παρελθόν με MSI και Ουμπέρτο Μπόσι, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχει φτιάξει ένα προφίλ οπαδού της ελεύθερης οικονομίας. Θεωρείται ότι έχει το ΟΚ των μεγάλων αφεντικών της ιταλικής βιομηχανίας και δεν θα προσπαθήσει να κάνει παλαβομάρες με το ευρώ κλπ.

Ίδωμεν.

Τζόρτζια Μελόνι

fb

“Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου”

 Το Δικαστικό Συμβούλιο μπορεί να απάλλαξε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη για τη βασική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας στην υπόθεση Novartis, αλλά το Ειδικό Δικαστήριο για το δεύτερο κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση Κουρουμπλή έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Σήμερα κατέθεσε ως μάρτυρας η Ελένη Ράικου, η οποία ήταν Εισαγγελέας Διαφθοράς πριν αναλάβει την ευαίσθητη αυτή θέση η Ελένη Τουλουπάκη. Η κατάθεση της έμπειρης δικαστικού ήταν πολύ ζουμερή.

Ράικου: «Τον Φεβρουάριο του 2017 ήμουν εισαγγελέας Διαφθοράς, ερευνούσαμε την υπόθεση της Novartis και με επισκέφθηκε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου που διατεινόταν ότι είχε πολλά χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κι έλεγε ότι ήταν κολλητός της. Με ρωτούσε για την έρευνα, αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, και στην αρνητική μου απάντηση απόρησε γιατί τα αγνοώ και αντέτεινε ότι υπάρχουν. Λίγες μέρες αργότερα, μου τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος και του είπα τα ίδια».

Όπως εξήγησε η κυρία Ράικου, στις αρχές Μαρτίου 2017 την επισκέφθηκε ξανά η ίδια δημοσιογράφος, επαναφέροντας το ίδιο θέμα. «Όταν της είπα 'δεν υπάρχει κάτι, γιατί έχεις κολλήσει με αυτό το θέμα;' εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για το Βενιζέλο και τον Πικραμμένο. Ότι ο Βενιζέλος είχε offshore με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη και ότι υπήρχε βίντεο με τον Πικραμμένο ότι παίρνει χρήματα. Μου είπε ότι έχει στοιχεία. Της ζήτησα να μου τα φέρει. Δεν τα έφερε. Λίγες μέρες αργότερα, με πήρε ο κατηγορούμενος (κ. Παπαγγελόπουλος) και μου είπε: «Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;». Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν, και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. «Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου», μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο καθώς δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει».

Η Ελένη Ράικου, αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτηση της, περιγράφοντας ότι στις 23 Μαρτίου 2017 της τηλεφώνησαν από την εφημερίδα Documento και την ρώτησαν αν γνωρίζει ότι η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς απέκρυπτε στοιχεία.

 Όπως συνέχισε η μάρτυς, «του είπα ότι δεν είναι έτσι το θέμα. Λίγο αργότερα με πήραν συνάδελφοι και μου είπαν για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento ότι 'ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα'. Βεβαιώθηκε ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν σε πλήρη εξέλιξη επειδή αρνήθηκα. Μόνο ένας άφρων υπό αυτές τις συνθήκες θα έμενε στη θέση μου. Μετά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Μέχρι τότε είχα 24 χρόνια υπηρεσίας και δεν είχα καμία πειθαρχική έρευνα. Ταλαιπωρήθηκα για τρία χρόνια» σημείωσε η κυρία Ράικου. 

Σε ερώτηση της πρόεδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλικής Ηλιοπούλου, εάν απέδωσε κάποια από τις πειθαρχικές έρευνες, η μάρτυς απάντησε: «Μπήκαν όλες στο αρχείο».

Πρόεδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Το έτος 2000 όταν υπηρετούσαμε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.    

Πρόεδρος: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;    

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα, ως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, καθώς το γραφείο της εισαγγελίας είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τι κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.

Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;

Μάρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Πρόεδρος: Στη Βουλή είπατε ότι είχατε επισκεφθεί αρκετές φορές τον κ. Κοντονή. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις συζητήσατε για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Μάρτυρας: Τον Μάρτιο μας ήρθαν κάποια στοιχεία για λογαριασμό στην Ελβετία και υποβάλλαμε αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Πρόεδρος: Πάλι δικαστική συνδρομή; Γιατί εισαγγελέας διαφθοράς σε υπουργό για υπόθεση... Δε μπορούσατε να στείλετε έγγραφο;

Μάρτυρας: Είχαμε στείλει έγγραφα παλαιότερα για να έρθουν ειδικοί επιστήμονες. Δεν ερχόταν κανείς να βοηθήσει.

Πρόεδρος: Ήσασταν ένα χρόνο μαζί στο ίδιο γραφείο με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Είχατε το θάρρος να πάρετε τηλέφωνο να ζητήσετε αυτό που θέλατε; Είχατε οικειότητα;

Μάρτυρας: Αν ήθελα, ίσως μπορούσα να τον πάρω τηλέφωνο. Οικειότητα τώρα... Τρεις μήνες είχαμε την υπόθεση. Είχαμε ανοίξει 36 λογαριασμούς φυσικών και νομικών προσώπων, είχαμε κάνει πολλές κινήσεις. Θυμάμαι, Φρουζή, Μανιαδάκη, Βουλίδη. Μας είχαν στείλει, μετά από δίκη μου επιμονή, οι αμερικανικές αρχές κάποια ενημερωτικά σημειώματα» ανέφερε η κυρία Ράικου.

Πρόεδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα; 

Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρόεδρος: Σας είπε λέτε ο κατηγορούμενος «έχεις και παραέχεις στοιχεία»;

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παραέχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».

Πρόεδρος: Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτηση του για κατασκευή στοιχείων, γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

 Μάρτυρας: Όχι δεν μου ζήτησε. Σας λέω ότι εξέλαβα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία για τη Novartis.   

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κυρία Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Την επηρέασε και καθοδηγούσε την Ελένη Τουλουπάκη. Ο Παπαγγελόπουλος δεν ήθελε την έρευνα της Novartis, αλλά ήθελε πολιτικά πρόσωπα και μόνα τους δεν φυτρώνουν πολιτικά πρόσωπα.   

Ερωτήσεις δέχτηκε η Ελένη Ράικου από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου και για τις αναφορές που υποβλήθηκαν από τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πρόεδρος: Ως τι εκλάβετε τις 3 αυτές αναφορές;

Μάρτυρας: Αφορούσε τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis. Κυρίως. Προφανώς γι' αυτό ο συνάδελφος (εισαγγελέας Ελευθεριάνος) συσχέτισε με τη δικογραφία της Novartis.

Πρόεδρος: Τις εκλάβετε ως μηνυτήριες; Σε ποιο αδίκημα αναφερόταν;

Μάρτυρας: Ναι, ως μηνυτήριες, και αφορούσαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Πρόεδρος: Αναφερόταν υπουργός;

Μάρτυρας: Ήθελε έρευνα. Δεν πάει απευθείας στη Βουλή.

Πρόεδρος: Στο Google να ψάχνατε θα βλέπετε ποιος ήταν υπουργός.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να προέκυπτε ευθύνη υπουργού. Μπορεί να προέκυπτε ευθύνη των μελών των επιτροπών που εισηγούνται στον υπουργό τιμολόγηση φαρμάκων. Επειδή το βασικό κομμάτι έχει να κάνει με τη Novartis, ο κ. Ελευθεριάνος έκρινε ότι πρέπει να συσχετισθεί.

Πρόεδρος: Είναι δικαιολογημένη που δεν απέστειλε αμελλητί η κυρία Τουλουπακη;

Μάρτυρας: Δεν καταγγελλόταν ευθέως υπουργός. Ήθελε έρευνα πριν.

Παράλληλα, σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας Όλγας Σμυρλή, εάν το επίμαχο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο, ήταν παρέμβαση στο έργο της, η Ελένη Ράικου, απάντησε «να ερωτηθεί για αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος» και σε δεύτερη ερώτηση της εισαγγελικής λειτουργού εάν από την παρέμβαση αυτή ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε κάποιο όφελος, η κ. Ράικου, απάντησε: «Εάν κάνει κάποιος παρέμβαση, κάποιο όφελος θα έχει».

Σε ερώτηση του μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου, συμβούλου Επικρατείας Παναγιώτη Τσούκα, σχετικά με τη γνώμη της κ. Ράικου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, η μάρτυς απάντησε: «Ήταν παρεμβατικός σε πολλές υποθέσεις. Ήταν μια διαρκής κατάσταση παρεμβατικής συμπεριφοράς, πρωτόγνωρη σε μένα».

Ρεπορτάζ: ΑΠΕ

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Thursday, October 20, 2022

Η επιστροφή του Μπόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος της Λιζ Τρας στην Πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο ίδιος διέρρευσε στους Times ότι ενδιαφέρεται. "Είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος".

Και όπως είχε ως γνωστόν παραφράσει ο σύντροφος Καρλ Μαρξ τον Χέγκελ, "η ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται δύο φορές. Την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα".

Μπόρις Τζόνσον

fb