Monday, April 25, 2016

Σχεδόν αδύνατη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 & 2017 χωρίς επιπλέον περικοπές

Σχεδόν αδύνατη είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 & 2017 χωρίς επιπλέον περικοπές και γι αυτό η Κυβέρνηση δεν ήθελε τα εφεδρικά/προληπτικά μέτρα.

Μαθαίνουμε σήμερα ότι υπάρχουν υπηρεσιακά σημειώματα στο Υπουργείο Οικονομικών που δείχνουν πως η υπερ-απόδοση σε έσοδα που κατέγραψε ο προϋπολογισμός το 2015 ήταν συγκυριακή και δεν θα επαναληφθεί εφέτος και το 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρεται να έχει επεξεργαστεί το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών η πορεία των δημοσίων εσόδων το 2015 ήταν «αφύσικη», δεδομένου ότι υπό το φόβο του κουρέματος καταθέσεων –κυρίως προ των capital controls- δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προσέτρεξαν να καταβάλουν και να εξοφλήσουν φόρους που σε διαφορετική περίπτωση θα ρύθμιζαν ή θα αποπλήρωναν σταδιακά.

"Αν και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Δημοσίου αναγνωρίζουν πως αυτό είναι κάτι έκτακτο που δεν θα επαναληφθεί, ωστόσο στο δημόσιο διάλογο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζει το ΔΝΤ να πέφτει διαρκώς έξω στις προβλέψεις του και να είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξο."

Και αμέσως μετά μαθαίνουμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο: οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις.
"Στη χειρότερη των περιπτώσεων το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού θα μειωθεί από τα 17,7 δισ. ευρώ σήμερα στα 13,5 δισ. ευρώ περίπου το 2018. Αυτό θα οδηγούσε σε περαιτέρω μειώσεις τις αποδοχές των περίπου 2,8 εκατομμυρίων συνταξιούχων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μεγάλες περικοπές στους μισθούς των 566.000 περίπου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου."

Οι ανάγκες για περικοπές βέβαια θα φανούν μετά τις αρχές του 2017, όταν θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται τα στοιχεία για το 2016. Μέχρι τότε, έχει ο Θεός.

No comments:

Post a Comment