Sunday, April 24, 2016

Οι χαμένες επιστροφές από τα ελληνικά ομόλογα

Αναλογιζόμενος κανείς το μέγεθος των μέτρων που θα εφαρμοστούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια (5,4 δις. αλλά ίσως μέχρι και 9 δις), δεν πρέπει να ξεχνά τη μεγαλύτερη ίσως ζημία που υπέστη η χώρα από τη 'περήφανη' διαπραγμάτευση του Ιουνίου του 2015.

Οι επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012 οι Υπουργοί της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν να επιστρέφονται στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκομίζουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Τα κέρδη αυτά προέρχονται αφενός από τα υψηλά επιτόκια αυτών των ομολόγων, αλλά και από την υπεραξία που καταγράφουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες όταν λήγουν τα ομόλογα και εισπράττονται στην πλήρη ονομαστική τους αξία ενώ έχουν αγοραστεί σε τιμές αγοράς το 2010 και το 2011, πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία. Οι αγορές αυτές των ελληνικών ομολόγων έγιναν το 2010 και το 2011 στο πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, αλλά και στο πρόγραμμα ANFAs των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η απόφαση αυτή ήταν πολύ σημαντική γιατί το σύνολο των χρημάτων που θα επέστρεφαν στην Ελλάδα έφτανε στα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Άρχισαν οι επιστροφές το 2013

Οι επιστροφές των κερδών άρχισαν το 2013 και στις 8 Ιουλίου 2013 το Eurogroup αποφασίζει την εκταμίευση των κερδών του οικονομικού έτους 2012, ποσού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του δεύτερου Μνημονίου. 

Κόλλησαν οι επιστροφές του 2014

Οι επιστροφές όμως του 2014 κόλλησαν μετά τις Ευρωεκλογές, με την αδυναμία επιτυχούς ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης και τελικά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Αν η αξιολόγηση ολοκληρωνόταν με επιτυχία έστω και τον Φεβρουάριο του 2015, η χώρα θα εισέπραττε γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλο 1,5 δις εντός του 2015, εφόσον παρέμενε σε κάποιου είδους πρόγραμμα του ESM και τηρούσε τις δεσμεύσεις της.

Ακυρώθηκε η συμφωνία με τη λήξη του προγράμματος και το δημοψήφισμα

Η άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με τους Θεσμούς στις 27 Ιουνίου 2015 και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος οδήγησε στην ακύρωση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012 για τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε απώλεια τουλάχιστον 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ, τα οποία θα εισέπραττε η Ελλάδα μέχρι το 2020, οπότε και λήγουν όλα τα ομόλογα, αλλά και άλλων τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Μέχρι το 2018 που η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 5,4 έως 9 δις, η χώρα χάνει από την 'περήφανη' διαπραγμάτευση του 2015 τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια (!), σχεδόν το σύνολο δηλαδή των μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Οι επιστροφές των κερδών των ομολόγων στο πακέτο της ελάφρυνσης του χρέους


Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο να διαπραγματευόμαστε ξανά την επιστροφή αυτών των κερδών, μαζί με το συνολικό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους, όχι όμως με τη μορφή της επιστροφής σε μετρητά αλλά ως μείωση του χρέους, και εφόσον νομοθετήσουμε όλα τα μέτρα των 5,4 δις συν το εφεδρικό πακέτο των 3,6 δις. 

Η υπόθεση της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα πρόκειται προφανώς για την πιο άμεση και οδυνηρή βλάβη που υπέστη η χώρα από την άφρονα διαπραγμάτευση του 2015.

No comments:

Post a Comment