Monday, June 27, 2016

17άρηδες ικανοί για ψήφο αλλά όχι ενήλικοι

Με τη σημερινή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη θεωρώ ότι έληξε η περίπτωση να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος της Κυβέρνησης από 200 βουλευτές και έτσι να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Και αυτή όμως η υπερψήφισή του από απλή πλειοψηφία της Βουλής δημιουργεί πολύ σοβαρά πολιτικά δεδομένα, καθώς όπως μας έδειξε η πρόσφατη Ιστορία, το να διεξαχθούν δυο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου απίθανο.

Για το θέμα της απλής αναλογικής, επιφυλάσσομαι να σχολιάσω όταν δω το σχέδιο εκλογικού νόμου, το οποίο μπορεί να κρύβει διαβόλους στις λεπτομέρειες.

Εκεί που βλέπω σοβαρό πρόβλημα είναι στο θέμα της ψήφου στα 17. Είναι αδιανόητο να μπορεί ένας νέος 17 χρονών να έχει δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη της χώρας, αλλά να θεωρείται ανήλικος και να μην έχει αστικά δικαιώματα για ο,τιδήποτε αφορά τον εαυτό του. Ή θα αναγνωριστεί πλήρης νομική ενηλικίωση σε όλους τους 17χρονους ή η αποσπασματική χορήγηση δικαιώματος ψήφου στα 17 είναι ένα κουτοπόνηρο πολιτικάντικο τέχνασμα, που είναι πολύ πιθανόν να καταπέσει στα δικαστήρια.



No comments:

Post a Comment