Saturday, March 11, 2017

Τι συζήτησε στις 6 Ιανουαρίου ο Κοτζιάς με τον πράκτορα της Τουρκίας στρατηγό Φλυν;

Ο για σύντομο διάστημα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Προεδρίας Τραμπ στρατηγός Μάικλ Φλυν αποδείχθηκε πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας έμμισθος πράκτορας της Τουρκίας.

Ποιά εθνικά ζητήματα συζήτησε μαζί του ο Νίκος Κοτζιάς στις 6 Ιανουαρίου στο Trump Tower και ποιά ευαίσθητα θέματα του αποκάλυψε;

Σημ.: Είχα γράψει από τις 11 Νοεμβρίου ότι ο Φλυν είναι πράκτορας της Τουρκίας και ουδείς μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο.

1 comment:

  1. Ο κ Φλύν είχε σχέσεις με την Τουρκία αλλά όλη η μεσολάβησή και το άρθρο που έγραψε αφορούσε την περίοδο μετά το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε κατά κάποιο τρόπο να συγκρατηθούν ακραίες αντιδράσεις στην Τουρκία.

    http://thehill.com/blogs/pundits-blog/foreign-policy/305021-our-ally-turkey-is-in-crisis-and-needs-our-support

    Η προσπάθεια πέρα από την πολύ ευνοϊκή στάση ήταν απόπειρα προσεταιρισμού σ ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον,αλλά χωρίς ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής στρατηγικής από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε από τις ΗΠΑ.

    Το ιδιαίτερα λεπτομερές άρθρο του κ Νέδου

    http://www.kathimerini.gr/891810/article/epikairothta/politikh/endiaferon-apo-tis-hpa-toy-k-tramp

    περιγράφει με ακρίβεια πως γίνονται αντιληπτά τα συμφέροντα.

    Αλλά και για τις απόψεις του κ Φλυν περί -ανεξάρτητου-κουρδικού κράτους, τις μεγάλες ευαισθησίες της Τουρκίας και ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως το αντιλαμβανόταν ο κ Φλυν, πως αυτό συσχετίζεται με τις εξαιρετικά θετικές απόψεις του για την Τουρκία;
    Πως αυτό φαινόταν στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και στο Ιράν, τη Συρία και το Ιρακ;

    http://www.huffingtonpost.gr/2016/11/24/eidhseis-diethnes-symboulos-e8nikhs-asfaleias-trump-aneksarthto-kourdistan_n_13200288.html

    Άρα, η αποπομπή του κ Φλυν προφανώς είχε σχέση με την Τουρκία, αλλά πιθανώς εξυπηρέτησε και άλλες σκοπιμότητες:

    https://www.google.gr/webhp?hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj07ZS_yNHSAhXJCsAKHdjgBvcQPAgD#hl=el&tbm=nws&q=michael+flynn+russia&*

    http://www.liberal.gr/arthro/114463/epikairotita/2017/sumboulos-tou-D-trump-feretai-oti-sunomilouse-me-ti-rosia-gia-tis-kuroseis-eno-proedros-itan-akomi-o-b-Obama.html

    1)Με τη Ρωσία όπου φέρεται να μην αποκάλυψε κάποιες συναντήσεις και εδώ πιθανόν ίσως υπήρχε ζήτημα εμπιστοσύνης,
    2)Αν η άποψη για το κουρδικό του κ Φλύν είχε κάποια βάση ρεαλιστική, μια τέτοια προσέγγιση ήταν πλέον αδύνατη μετά τον Ιούλιο του 2016, την κρίση Ρωσίας-Τουρκίας και τη σχέση -ιδιαίτερα μετά τα νέα δεδομένα-Τουρκίας-Ισραήλ,ως προς τη δυνατότητα συνεργασίας και συμφωνίας σε ενεργειακά-οικονομικά θέματα.
    Άρα ο κ Φλυν αν υποθετικά δεν εξυπηρετούσε πλέον τους σκοπούς του ρόλου που του ανατέθηκε και προέκυψε ένα υπαρκτό ζήτημα για συναντήσεις με Ρώσους, που δεν αποκάλυψε, με αυτή τη λογική αποπέμφθηκε.

    Τώρα η φωτογραφία έχει νόημα για τα πρόσωπα.
    Ο κ Κοτζιάς είναι γνωστός για θερμές χειραψίες, να σηκώνει χέρια όπως με τον κ Τσαβούσογλου ακόμα και αν δεν το ήθελε ο εν λόγω συνομιλητής του.
    Στη συγκεκριμένη φωτογραφία σημαντικό πρόσωπο είναι η κα MacFarland που ορίστηκε σαν αναπληρώτρια σύμβουλος ασφαλείας του κ Trump, θέση που δεν απαιτεί συγκατάθεση της γερουσίας, άρα έχει ένα διαφορετικό νόημα ως προς τον ρόλο.
    Η κα MacFarland ως Νο2 αποδέχεται θετικά τον κ Κοτζιά ό όπως και ο κ Φλυν, που ήταν Νο1 της θέσης, γιατί κατανοούν οτι έχει ρόλο και κυρίως γνωρίζουν οτι δεν έχουν το επίπεδο της τριβής που θεωρητικά έχει ο κ Κοτζιάς ούτε ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, όπως πρέπει να γνωρίζει ο κ Κοτζιάς.
    Σε κάθε νέα διοίκηση ανεξαρτήτως χώρας τα πατήματα στην αρχή είναι δύσκολα και η καλύτερη κατανόηση των θέσεων προϋποθέτει εμπιστοσύνη, σταθερότητα, υποστήριξη όσων λέμε αν είναι εφικτό, με πλάνο, εναλλακτικά πλάνα και πολλή συζήτηση με τους διπλωμάτες. Ακούμε πολύ, λιγότερο μιλάμε.
    Δηλώσεις του τύπου αν καταρρεύσει η Ελλάδα θα πλημμυρίσει η ευρώπη μετανάστες, ή είμαστε αδύναμοι οικονομικά, πάρτε το ΔΝΤ, να κλείσουμε την αξιολόγηση και χειραψίες αυτού του τύπου

    https://twitter.com/StateDept/status/841325670517022720

    μάλλον δημιουργούν απορία στον συνομιλητή.

    Ο κ Κοτζιάς πρέπει να έχει τις απόψεις του, να τις συζητάει, να ακούει πολύ τους διπλωμάτες, να κατανοεί όλα τα δεδομένα, τις ευκαιρίες,τους κινδύνους, να ακούει πολιτικούς άλλων κομμάτων με εμπειρία και να προσαρμόζεται.
    When in Rome do as the Romans do.

    ReplyDelete