Monday, March 6, 2017

Eπικίνδυνος και φαύλος

Επικίνδυνες εθνικά και πανάσχετες νομικά δηλώσεις από τον ατυχώς Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο:
"Αυτονόητο το δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικά τα Δωδεκάνησα".

Όλοι όσοι γνωρίζουν Ιστορία, θυμούνται ότι στη Συνθήκη των Παρισίων όπου παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, η παράγραφος 2 του άρθρου 14 αναφέρει συγκεριμένα ότι "τα Δωδεκάνησα είναι και θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα".
Ο Παυλόπουλος αναγνωρίζει μεν την ισχύ της συγκεκριμένης παραγράφου αλλά ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει όπως θέλει διότι "απειλείται" λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην κύπρο το 1974.

Πέραν του πόσο επικίνδυνο και ηλίθιο είναι να συνδέει κανείς τα γεγονότα στην Κύπρο με την ασφάλεια στο Αιγαίο (αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα δικαιώματα παρέμβασης της Τουρκίας στο Αιγαίο, τα οποία είχε και έχει στην Κύπρο), είναι και τραγικά λανθασμένο για την υπόθεση της Κύπρου, διότι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει (και πάνω-κάτω χρησιμοποιεί) η Τουρκία, η οποία λέει ότι εισέβαλλε το '74 με βάση το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας (anticipatory self-defence) προκειμένου να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους από τις σφαγές των ΕΟΚΑβιτών.

Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να παραβιάσει τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, θα πρέπει να το κάνει βάσει ενός εθνικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ύστερα από πάρα πολλή μελέτη και όχι με γελοίες ερμηνείες νομικού επιπέδου Βασιλικής Θάνου.

Είναι σίγουρο ότι τέτοιες δηλώσεις είναι βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων εθνικιστών και ζημιώνουν επικίνδυνα τις εθνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά.

1 comment:

  1. Αυτό το παλικάρι της φακής και του μουτζούρη μας έχει ειπεί πότε, πόσο και πού υπηρέτησε φαντάρος;

    ReplyDelete