Tuesday, March 27, 2018

Ορατότης μηδέν στη Βάρνα

Καμία ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε στη Βάρνα, με τον Ερντογάν να εμμένει στις γνωστές του θέσεις και να απορρίπτει τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, τις επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, την επιθετικότητα στο Αιγαίο και τις αυθαίρετες φυλακίσεις Ευρωπαίων πολιτών συμπεριλαμβανομένων των δυο Ελλήνων στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Ουσιαστικά αυτό που μένει από τη Σύνοδο της Βάρνας είναι η δήλωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πιστεύει στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Ποιος όμως μπορεί να δώσει οποιαδήποτε αξία σε αυτήν τη δήλωση, όταν το σύνολο σχεδόν των ενεργειών του τουρκικού κράτους κινούνται εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου;
Το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ο Ερντογάν έκανε αυτήν τη δήλωση για να συνεχίσει να εισπράττει την ενταξιακή χρηματοδότηση, η οποία τελειώνει το 2020.

Το προσφυγικό πρόγραμμα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία, καθώς δεν συνδέεται -καλώς ή κακώς- με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σύγκλιση και χαρακτηρίζεται και από τις δυο πλευρές ύψιστης σημασίας. Χαρακτηριστικά, Ευρωπαίος επίτροπος έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα πως "να παρακαλάμε το Θεό να μην καταρρεύσει αυτό το πρόγραμμα".

Όσον αφορά τη στάση των Τουσκ και Γιούνκερ ως προς τα ελλαδικά και κυπριακά ζητήματα, αυτή ήταν επαρκής και ικανοποιητική. Θα ήταν διπλωματικό λάθος να κάνουν τους αυστηρούς και να προσβάλλουν τον Ερντογάν στη συνεντευξη Τύπου. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ότι ήρθε η ώρα της ρήξης με τον Ερντογάν και την Τουρκία. Ίσως να πλησιάζει αυτή η ώρα, αλλά σίγουρα δεν είμαστε ακόμη εκεί. Μέχρι να έρθει λοιπόν αυτή η ώρα, η στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων θα είναι αυτή που είδαμε χθες, και είναι εν τάξει και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Όποιος λέει ότι "οι Ευρωπαίοι μας πούλησαν" και άλλα τέτοια, είναι ή πανάσχετος ως προς την ουσία και το συνολικό πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων ή έχει κρυφή αντιευρωπαϊκή ατζέντα.

No comments:

Post a Comment