Friday, March 9, 2018

Ελπίδες για ειρήνευση στην Κορέα -- Συνάντηση Τραμπ-Κιμ τον Μάιο

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στην ειρήνευση στην Κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη Άπω Ανατολή με τη συμφωνία για συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-Ουν τον Μάιο.



Η συνάντηση ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ο οποίος ενημέρωσε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τις συζητήσεις που είχαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι με αντίστοιχους βορειοκορεάτες τα τελευταία 24ωρα.

Η ιδιαίτερη σημανική είδηση είναι ότι ο Κιμ αποδέχθηκε πάγωμα των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων μέχρι να γίνει η συνάντηση και αποδέχθηκε να συζητήσει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τη συνάντηση μέσω Twitter, λέγοντας ότι πρόκειται για "μεγάλη πρόοδο". Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος της συνάντησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Πολύ θετική εξέλιξη

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που γεννά ελπίδες για οριστική ειρήνευση στην Κορέα. Το θέμα πάντως είναι τι ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Κιμ για την ακύρωση του πυρηνικού του προγράμματος και αν θα βρεθεί αξιόπιστος μηχανισμός επαλήθευση της όποιας συμφωνίας.


No comments:

Post a Comment