Thursday, May 10, 2018

Άσαντ: Η Ελλάδα να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Συρία

Από τη συνέντευξη του Άσαντ στην Καθημερινή, η είδηση που πραγματικά έχει σημασία είναι η πρόσκληση που απευθύνει στην Ελλάδα να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστηρίζω εδώ και χρόνια ότι είναι εγκληματική η παντελής διπλωματική και πολιτική απουσία της Ελλάδας από την Συρία, καθώς πρόκειται για μια περιοχή όπου διακυβεύονται και ελληνικά εθνικά συμφέροντα και ο Ελληνισμός έχει μια ιστορική παρουσία δυόμιση χιλιάδων ετών, ενώ το Πατριαρχείο Αντιοχείας παρόλη τη φυσική του συρρίκνωση συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή σε τοπικό επίπεδο.

Ολόκληρη η δήλωση του Άσαντ για την Ελλάδα:
Η Ελλάδα δεν ήταν επιθετική σε ό,τι συνέβη στη Συρία. Υποστήριζε πάντα μια πολιτική λύση, δεν υποστήριζε ποτέ πόλεμο ή επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Δεν παίξατε κανένα ρόλο για να υποστηρίξετε τους τρομοκράτες, αλλά ταυτόχρονα, ως μέλος -και σημαντικό μέλος- της ΕΕ, δεν θα μπορούσατε να παίξετε κάποιο ιδιαίτερο ρόλο, ας πούμε, στο να απέχουν οι άλλες χώρες [της ΕΕ] από τη στήριξη προς τρομοκράτες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και να επιτίθενται και να πολιορκούν μια κυρίαρχη χώρα χωρίς να υπάρχει καμία σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.Εκτιμούμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν ήταν επιθετική, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο, επειδή είναι μέρος της περιοχής μας. Είναι γεωγραφικά μέρος της ΕΕ, αλλά είναι και μια γέφυρα μεταξύ της περιοχής μας και της υπόλοιπης Ευρώπης και πρόκειται να επηρεαστεί και επηρεάστηκε από το κύμα των προσφύγων και την τρομοκρατία που πλήττει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, και η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της ηπείρου. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι φυσικό η Ελλάδα να αρχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της στην ΕΕ για να λύσει το πρόβλημα στη Συρία και να προστατεύσει το διεθνές δίκαιο.

1 comment:

  1. Ο Άσαντ και το διεθνές δίκαιο. Οκέϊ.

    ReplyDelete