Monday, September 10, 2018

Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Επειδή παρατηρώ ότι επικρατεί κάποια ασάφεια, ας αποσαφηνίσουμε τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ:

1. Στην ΠΓΔΜ διεξάγεται δημοψήφισμα στις 30/9. Το αποτέλεσμα ΔΕΝ αφορά την Ελλάδα, παρά μόνον την ΠΓΔΜ.
Αν νικήσει το Ναι με συμμετοχή άνω του 50% ο Ζάεφ μπορεί να ισχυριστεί ότι ο λαός των Σκοπίων εγκρίνει τη συμφωνία. Το δημοψήφισμα όμως ΔΕΝ είναι δεσμευτικό αλλά "συμβουλευτικό".
Αν νικήσει το Όχι, η συμφωνία ακυρώνεται και ο Ζάεφ έχει πει ότι θα παραιτηθεί.

2. Αν νικήσει το Ναι, η κυβέρνηση του Ζάεφ θα προωθήσει εντός του Οκτωβρίου τη συνταγματική αναθεώρηση για να γίνει πράξη το erga omnes. Για να εγκριθεί η αναθεώρηση απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών, ήτοι 80 ψήφοι. Η κυβέρνηση Ζάεφ ελέγχει 69 βουλευτές, άρα χρειάζεται 11 ψήφους από την αντιπολίτευση, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι το VMRO έχει κάνει μήνυση για εσχάτη προδοσία στους Ζάεφ, Δημητρόφ για τη συμφωνία και θα είναι τεράστια κωλοτούμπα αν συναινέσουν σε αλλαγή του Συντάγματος. Κάποιοι λένε ότι θα δουλέψουν βαλιτσάκια με λεφτά. Ίσως να γίνει τέτοια προσπάθεια, αλλά θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματιστούν 11 βουλευτές.
Η αναθεώρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου ή το πολύ αρχές Ιανουαρίου, οπότε αναβολή/καθυστέρηση κλπ δεν προβλέπεται.

3. Εάν η αναθεώρηση του Σκοπιανού Συντάγματος δεν προχωρήσει, η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα είναι άκυρη και ως μη γενόμενη.

4. Εάν η αναθεώρηση εγκριθεί, η συμφωνία πρέπει να εισαχθεί "άμεσα" στην ελληνική Βουλή για κύρωση. Το "άμεσα" βέβαια είναι μια κάπως σχετική έννοια. Μπορεί να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση διάφορες μπαρούφες και να καθυστερήσει την κύρωση μέχρι το πολύ τον Μάιο.

5. Άρα περίπτωση να κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία (αν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ) η ελληνική Βουλή με Κυβέρνηση ΝΔ ή ΝΔ+ υφίσταται μόνο αν γίνουν εκλογές πριν από τον Μάιο.


No comments:

Post a Comment