Tuesday, September 11, 2018

Κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία

Σήμερα και αύριο διεξάγεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ευρωβουλή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, έως και κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Στις 4μμ θα συζητηθεί το πόρισμα των ευρωβουλευτών που διερεύνησαν την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Ορμπάν στη δικαιοσύνη και τις διώξεις των οργανώσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα συμπεράσματα του πορίσματος είναι καταπέλτης για τον Ορμπάν, καθώς φαίνεται ένα συστηματικό σχέδιο κατάλυσης του κράτους δικαίου στο όνομα της "λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας" και της "προστασίας της χριστιανικής ταυτότητας" της Ουγγαρίας.

Ο Ορμπάν έχει μεταβεί στο Στρασβούργο και θα απαντήσει ο ίδιος στις κατηγορίες, παραθέτοντας τα γνωστά του επιχειρήματα.

Αύριο θα τεθεί σε ψηφοφορία το πόρισμα, το οποίο ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενός κράτους-μέλους που παραβιάζει τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ψηφοφορία είναι κρίσιμη καθώς το ζήτημα έχει ήδη φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Ορμπάν. Η καθολική όμως στάση όλων των υπόλοιπων δημοκρατικών κομμάτων (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) έχει αναγκάσει πολλούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ του πορίσματος και κατά του Ορμπάν. Ακόμη και το κόμμα του Αυστριακού πρωθυπουργού Κουρτς που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Ορμπάν θα ψηφίσει εναντίον του.
Την ίδια στάση θα κρατήσουν σύμφωνα με πληροφορίες μου και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτός που έχει πραγματικά βρεθεί σε δύσκολη θέση είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι ο πιο θερμός υποστηρικτής του Ορμπάν στο ΕΛΚ. Και αυτός όμως, προφανώς βλέποντας το τσουνάμι απέναντι, τα γύρισε σήμερα και είπε πως αν ο Ορμπάν στην ομιλία του δεν δηλώσει απερίφραστα την απόλυτη προσήλωσή του στις αρχές της ΕΕ και το κράτος δικαίου, "τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για την Ουγγαρία".

No comments:

Post a Comment