Wednesday, April 1, 2020

Έντονες αντιδράσεις για τα επ’ αόριστον έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τον νόμο κατάληψης της εξουσίας από τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία ήταν πολλές. Πολλά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν σήμερα διεθνώς, γράφτηκαν χθες και στον παρόντα τοίχο από φίλους και από εμένα. "Η πρώτη δικτατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης", η ιστορική σύγκριση με το Ermächtigungsgesetz του Χίτλερ κ.ά

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν σχετικά χλιαρή, αλλά βρίσκεται και αυτή σε πολύ δύσκολη θέση. Επί Γιούνκερ ήδη έγινε προσπάθεια να επιβληθούν κυρώσεις στην Ουγγαρία αλλά η προσπάθεια απέτυχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι το καθεστώς του Όρμπαν το στηρίζουν απολύτως με βέτο οι ομοϊδεάτες του της Κυβέρνησης της Πολωνίας. Έτσι ουσιαστικά η ΕΕ είναι με δεμένα τα χέρια και πατρακολουθεί αμήχανα ένα κράτος-μέλος της να κατρακυλά προς την απολυταρχία.

Όπως πολύ σωστά έγραψε ο Γιάσα Μουνκ, αυτή η υπόθεση αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης.

Άρα κάτι πολύ δραστικό πρέπει να συμβεί για να θεραπευθεί αυτό το πλήγμα στις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης, αλλά κανείς δεν έχει κάποια ρεαλιστική ιδέα για το ποιά λύση μπορεί να εφαρμοστεί απέναντι στον Όρμπαν, η οποία να συνάδει με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Έντονες αντιδράσεις για τα επ’ αόριστον έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία

No comments:

Post a Comment