Friday, June 24, 2022

Σαφής προειδοποίηση από την ΕΕ προς την Τουρκία

Ξεκάθαρες και ουσιαστικές είναι οι αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. "Η Τουρκία οφείλει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ". Τελεία, παράγραφος.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως εξέλιξη από τη χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν ότι πλέον έχει μπει στο τραπέζι της Ένωσης το σενάριο να μετατραπεί η -παγωμένη- ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας σε ένα καθεστώς ειδικής εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας" που έχει προτείνει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Μια τέτοια ειδική σχέση με την Τουρκία θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες βιωσιμότητας και λειτουργικότητας, αφού υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη που δεν θέλουν σε καμία των περιπτώσεων να δουν την Τουρκία να γίνεται πλήρες μέλος της Ένωσης.

Το πονηρό μέρος όμως είναι ότι και σε αυτό το σενάριο, η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία. Το θέμα το έχει πιάσει η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Νίκος Αναστασιάδης ανάρτησε ψες το βράδυ σχετικό tweet.

ΕΕ: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της Ένωσης

No comments:

Post a Comment