Friday, June 24, 2022

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ η Ουκρανία και η Μολδαβία

Τεράστια στιγμή για την Ουκρανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά με την απόφαση των 27 ηγετών να αποδώσουν στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα το καθεστώς του προς ένταξη κράτους.

Μόλις πριν από λίγους μήνες η προοπτική αυτή φαινόταν πολύ μακρινή, αλλά η Ένωση δείχνει ότι μπορεί να καταλήγει στην πολυπόθητη ενότητα όταν βρίσκεται προ ιστορικών διλημμάτων. Οι Ουκρανοί μπορούν πλέον να νιώθουν ότι οι Ευρωπαίοι τους αγκαλιάζουν, παρά τις ιταμές απειλές της Ρωσίας του Πούτιν. Η ίδια πορεία αποφασίστηκε για τη μικρή, φτωχή αλλά υπερήφανη Μολδαβία, μια χώρα που απειλείται και αυτή από τον ρωσικό αναθεωρητισμό.

Η χθεσινή βραδιά ήταν μια λαμπρή στιγμή για την ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι δεν εκβιάζεται και ότι μπορεί να βρει την αναγκαία συναίνεση για να εντάξει στην οικογένειά της τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ονειρεύονται να ξεφύγουν από το ρωσικό ζυγό.

Αναμένω με ενδιαφέρον και την αντίδραση της φίλης Βρετανίας. Θα συγχαρεί ο Μπόρις Τζόνσον την Ουκρανία και τη Μολδαβία για την απόφασή τους να ενταχθούν στην ΕΕ, από την οποία η Βρετανία αποφάσισε να αποχωρήσει;

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ η Ουκρανία και η Μολδαβία

No comments:

Post a Comment