Με 68 ψήφους υπέρ και με την αντιπολίτευση να απέχει εγκρίθηκε από τη Βουλή στα Σκόπια η πρόταση νόμου της Κυβέρνησης Ζάεφ για το δημοψήφισμα ως προς τη συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία και ορίστηκε να διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο Ζάεφ πέρασε τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος όπως το ήθελε για να εγκλωβίσει τους πολίτες: "Είστε υπέρ ή κατά της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία της Μακεδονίας με την Ελλάδα;"
Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε τη διατύπωση του ερωτήματος, χαρακτηρίζοντάς το παραπλανητικό και παράνομο και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Η πιο σημαντική παράμετρος όμως είναι η απόφαση του Ζάεφ να χαρακτηρίσει εκ προοιμίου το δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα για να αποφύγει μια καταστροφική ήττα, καθώς για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Έτσι το δημοψήφισμα μετατρέπεται απλά σε μια διαδικασία δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων και momentum και δεν θα έχει καμία νομική δέσμευση. Το πιθανότερο είναι πλέον στις 30 Σεπτεμβρίου να πετύχει ο Ζάεφ μια νίκη χωρίς αντίκρυσμα, η αντιπολίτευση να απέχει και η μεγάλη μάχη να μεταφερθεί μετά στη Βουλή, όπου είναι σχεδόν απίθανο να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 80 ψήφων για να εγκριθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος. Απλά θα παιχθεί ένα blame game για εγχώρια πολιτική κατανάλωση.
No comments:
Post a Comment