Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης για 4,8 εκατομμύρια ευρώ της σκοπιανής εταιρείας EDS Group, η οποία δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΠΓΔΜ. Η εν λόγω εταιρεία ανήκε μέχρι τον Απρίλιο του 2018 στον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Σκοπίων Κότσο Ανγκιούσεφ και η συμφωνία πώλησης υπογράφηκε στις 25 Απριλίου στα Σκόπια, μόλις 45 ημέρες πριν από τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Ο επιχειρηματίας και πολιτικός Κότσο Ανγκιούσεφ μπορεί να χαρακτηριστεί ένας Σκοπιανός ολιγάρχης, αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες κατάφερε να γίνει ένας από τους πέντε πιο πλούσιους πολίτες της ΠΓΔΜ το 2014, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Αφού σπούδασε ως μηχανικός στο Πανεπιστήμιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στα Σκόπια, όπου και έφτασε μέχρι και τη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, στη συνέχεια χρημάτισε σύμβουλος του γενικού διευθυντή της κρατικής ηλεκτρικής εταιρείας της ΠΓΔΜ (ECM) στη δεκαετία του 2000. Μέσω της εμπειρίας της εμπειρίας του στην ECM, αλλά και καλών διασυνδέσεων στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της ΠΓΔΜ κατάφερε να αναλάβει ως υπεργολάβος έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 21 υδροηλεκτρικούς σταθμούς των Σκοπίων. Αργότερα και εν όψει του ανοίγματος της αγοράς της ηλκετρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ, εξαγόρασε τη θυγατρική της EDS Group που δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία και το Κόσοβο. Ο κλάδος της EDS που δραστηριοποιείται στην ΠΓΔΜ κατέχει μερίδιο αγοράς 40% στην αγορά των εταιρικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια και εμφάνισε το 2015 τζίρο 87 εκατομμυρίων ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1 εκατομμυρίου, χωρίς να είναι γνωστά τα οικονομικά στοιχεία για το 2016 και το 2017.
Η συγκεκριμένη εξαγορά από τη ΔΕΗ έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στα Σκόπια και όπως μου ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE, η εντύπωση που υπάρχει είναι πως ο Ανγκιούσεφ κατάφερε να αυξήσει το τίμημα της εξαγοράς εξαργυρώνοντας την επιρροή του στη σκοπιανή κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Κύκλοι του αναπληρωτή πρωθυπουργού πάντως αντικρούουν τις κατηγορίες λέγοντας πως η επιχειρηματική συναλλαγή δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών. Ο Ανγκιούσεφ πάντως φέρεται να είναι λάτρης της Ελλάδας και ειδικά της Χαλκιδικής, καθώς είναι ιδιοκτήτης πολυτελούς οικίας στην Κρυοπηγή.
Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ ρίχνει σκιές στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, καθώς ακόμη και αν κανείς τη δει ως μια απλή επιχειρηματική συμφωνία, το γεγονός ότι εμπλέκονται σχεδόν άμεσα οι κυβερνήσεις των δυο χωρών δημιουργεί εύλογα ερωματικά. Η ΔΕΗ ελέγχεται πλειοψηφικά από την ελληνική κυβέρνηση και η EDS ανήκε στο Νο2 της σκοπιανής κυβέρνησης, και ο χρονική σύμπτωση της πώλησης με την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις είναι αρκούντως πονηρή.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 7 Σεπτεμβρίου 2018
No comments:
Post a Comment