Tuesday, August 23, 2016

Η αύξηση της μερικής απασχόλησης καταδικάζει σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα


Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση δείχνουν μια διαρκώς αυξανόμενη τάση για αντικατάσταση της πλήρους απασχόλησης από μερική και εποχική.
Παράλληλα, πολλές εταιρείες αντί να απολύουν τους εργαζομένους τους, μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας τους σε μερικής απασχόλησης, είτε γιατί όντως υπάρχει μικρότερο αντικείμενο λόγω της ύφεσης, είτε για να συγκαλύψουν αμοιβή κατώτερη από τη νόμιμη.



Η τάση αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θα διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα.
Όσο η απασχόληση μετατρέπεται σε μερική, η πορεία του ασφαλιστικού θα βαίνει νομοτελειακά προς κατάρρευση, όσες αλχημείες και αν κάνουν οι κυβερνητικοί.

Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: τα επίπεδα των συντάξεων που δίδονται δεν αντιστοιχούν σε ανάλογα επίπεδα μισθών, άρα και εισφορών. Για να διατηρηθεί μέσος όρος σύνταξης 800 ευρώ πχ, θα πρέπει ο μέσος όρος των μισθών να βρίσκεται πολύ πάνω από τα 1000 ευρώ. Η μερική απασχόληση κατεβάζει δραματικά το μέσο όρο μισθών και όσο διατηρείται αυτή η τάση, η δραματική μείωση των συντάξεων είναι μονόδρομος.


Η μόνη λύση για ανάσχεση της κατάρρευσης είναι η επάνοδος της εμπιστοσύνης στην Οικονομία, μεγάλη αύξηση της ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία, σοβαρότητα & σταθερότητα στο πολιτικό πεδίο και μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.


No comments:

Post a Comment