Saturday, October 21, 2017

Μακρύς και δύσβατος ο δρόμος για την Τζαμάικα

Ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Βερολίνο οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες του CDU, τους Χριστιανοκοινωνιστές του CSU, τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, γνωστού ως 'Τζαμάικα".

Στις πρώτες αυτές συνομιλίες, που διήρκεσαν πέντε ώρες, έγινε μια αρχική επισκόπηση των θεμάτων που θα συζητηθούν και συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα των επομένων συνεδριάσεων των κομματικών αντιπροσωπειών. Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθούν να "βαριά κομμάτια" του φορολογικού, του δημοσιονομικού και της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ μέχρι τις 17 ή 18 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει παραχθεί ένα κοινό σχέδιο συμπερασμάτων, όπου θα διαφαίνεται αν υπάρχει ή όχι η δυνατότητα θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων.



"Παρανοϊκές οι θέσεις του FDP για την Ευρωζώνη"

Ένα από τα πλέον δύσκολα θέματα προς διαπραγμάτευση είναι η θέση που θα πάρει η Γερμανία στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις των θεσμών της Ευρωζώνης. Το FDP έχει πολύ σκληρές θέσεις, όχι μόνο κατά της περαιτέρω σύγκλισης της Ευρωζώνης, αλλά ζητά ακόμη και την διάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, την πλήρη κατάργηση κάθε οικονομικής στήριξης κρατών-μελών της Ευρωζώνης και την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ (αν και αυτήν την τελευταία θέση άρχισαν πρόσφατα να την εγκαταλείπουν).



Οι Πράσινοι είναι κάθετα αντίθετοι σε όλες σχεδόν αυτές τις θέσεις του FDP και όπως δήλωσε την Παρασκευή η βουλευτής τους Φραντσίσκα Μπράντνερ "αυτή η διαρκής φοβία πως πολύτιμα γερμανικά χρήματα πετιώνται σε έναν νοτιοευρωπαϊκό Μολώχ είναι ουσιαστικά παρανοϊκή", ενώ ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ δήλωσε πως "το αίτημα για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι παράλογο και ανεύθυνο" και πως "έτσι μπορεί να προκληθεί χρεοκοπία". Ακόμη και οι Χριστιανοδημοκράτες όμως είναι ενοχλημένοι από την φραστική οξύτητα των στελεχών του FDP. O επικεφαλής του CDU στο κρατίδιο του Αμβούργου Ρόλαντ Χάιντσε κατηγόρησε τον ηγέτη του FDP Κρίστιαν Λίντνερ πως κάνει "επίδειξη δύναμης που δεν βοηθά στις συνομιλίες", αναφερόμενος στις δηλώσεις του Λίντνερ όπου χαρακτήρισε την Άγγελα Μέρκελ ως "ηγέτη μειωμένης ισχύος" λόγω της μείωσης της εκλογικής δύναμης του CDU και της πρόσφατης ήττας στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας. Ο Λίντνερ έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει την ικανότητα της Μέρκελ να εξαντλήσει την τετραετία στην Καγκελαρία.


"Καλή η αρχή αλλά δύσκολη"

Τα στελέχη των κομμάτων πάντως φάνηκαν συγκρατημένα αισιόδοξα για την έκβαση των συνομιλιών, αν και οι Πράσινοι και το FDP δήλωσαν ότι δεν είναι εγγυημένο το τελικό αποτέλεσμα. Ως τα πλέον δύσκολα ζητήματα, πέραν του ευρωπαϊκού, θεωρούνται το μεταναστευτικό και προσφυγικό, το ζήτημα της ασφάλειας, η πολιτική για το περιβάλλον και η κοινωνική πολιτική.


No comments:

Post a Comment