Thursday, December 28, 2017

Πολύς θόρυβος, λίγη ουσία για το Σκοπιανό

Πριν από 10 ημέρες έγραφα ότι ο Καμμένος θα χρησιμοποιήσει το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ για να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί από το προφίλ των ΑΝΕΛ. Πολλοί έλεγαν τότε ότι θα ξανακάνει κωλοτούμπα. Τώρα μάλλον αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει αυτήν τη φορά.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι προτρέχουμε πάρα πολύ. Το ζήτημα της ονομασίας είναι το ευκολότερο από τα υπό διαπραγμάτευση θέματα με την πΓΔΜ.
Η Ελλάδα έχει εθνική θέση από το 2007, και αυτή είναι 'σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Άρα, ή "Βόρεια Μακεδονία" ή "Άνω Μακεδονία".
Εκτός εάν επιλεγεί η πρόταση Πινιέιρο για "Νέα Μακεδονία", που βασίζεται σε διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος και ενδεχομένως να είναι και προτιμότερη.

Αυτό είναι το πλαίσιο για το όνομα, και τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όσοι συνεχίζουν να επιμένουν για ονομασία χωρίς τον όρο "Μακεδονία" σε οποιαδήποτε χρήση του, είναι εκτός πραγματικότητας, και οπαδοί του εθνικού στρουθοκαμηλισμού. Αν επικρατήσει αυτή η στάση, η πΓΔΜ θα καταλήξει κάποια στιγμή να ονομάζεται και επισήμως από όλους τους διεθνείς φορείς ως "Macedonia" σκέτο και η Ελλάδα θα διαιωνίζει, χωρίς καμμία πιθανότητα οποιουδήποτε οφέλους ή τελικής δικαίωσης, μια εθνικά επιζήμια διένεξη στα βόρεια σύνορά της.

Πιο δύσκολο από το ζήτημα του ονόματος είναι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Εκεί η Ελλάδα δεν μπορεί να απαιτήσει καμμία άλλη φόρμουλα εκτός από το "Μακεδόνες" και το "μακεδονικό", καθώς τα σκοπιανά επιχειρήματα στηρίζονται στις βασικές αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.
Άντε εξήγησέ το αυτό στους Βορειοελλαδίτες που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου τα τελευταία 120 χρόνια.

Για αυτούς τους λόγους είναι πολύ πρόωρη όλη η φιλολογία για το ποιά στάση θα κρατήσει ή πρέπει να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία όταν και αν το θέμα έρθει στη Βουλή με τη μορφή σχεδίου νόμου.
Η ΝΔ δεν έχει πει ότι θα καταψηφίσει μια συμβιβαστική λύση με την πΓΔΜ αν κινείται στα πλαίσια της μέχρι τώρα εθνικής θέσης. Αυτό που είπε είναι ότι δεν θα διευκολύνει το Σύριζα και τους ΑΝΕΛ να περιπαίζουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Ο θεσμός της "δεδηλωμένης" αποτελεί βασικό πυλώνα του κοινοβουλευτικού συστήματος στην Ελλάδα τα τελευταία 140 χρόνια. Μόνο στα χρόνια της διακυβέρνησης των Συριζανελ τέθηκε σε αμφισβήτηση, διότι πρώτη φορά στα τελευταία 140 χρόνια εμφανίζεται το γελοίο φαινόμενο η -όποια- κυβερνητική πλειοψηφία να μην υπερψηφίζει όλα τα σχέδια νόμου, αλλά να απαιτεί την ψήφο της αντιπολίτευσης για να συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε❗
Σε οποιαδήποτε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, ο νόμος μπορεί να περνούσε με ψήφους της αντιπολίτευσης αλλά την επόμενη μέρα ο Πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Βασιλέα παλιότερα.
Αυτά τα πράγματα που λέγονται στα σοβαρά αποτελούν διακωμώδηση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και είναι γελοίο ακόμη και να συζητιούνται.

Αν ο Τσίπρας θέλει να τηρήσει εθνική στάση, να ζητήσει την ψήφο και της αντιπολίτευσης, με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί την επομένη εάν δεν ψηφίσουν τον σχετικό νόμο τουλάχιστον 151 κυβερνητικοί βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση η αντιπολίτευση (και η μείζων και η ελάσσων) θα πρέπει να παράσχει την ψήφο της και είμαι πεπεισμένος ότι θα το έκανε.


Εάν δεν υπέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ένα τέτοιο σχέδιο νόμου, τότε τι άλλο μπορεί να έχει; Το νομοσχέδιο για τη διαστημική υπηρεσία;

No comments:

Post a Comment