Friday, July 6, 2018

Άρχισε ήδη τις αποκλίσεις από τη συμφωνία ο Ζάεφ

Τα μέσα Ιανουαρίου έθεσε ως στόχο για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και όχι το τέλος του έτους όπως αναφέρει η συμφωνία που έκλεισε με τον Τσίπρα. Έτσι έχουμε με το καλημέρα την πρώτη απόκλιση από τις πρόνοιες της συμφωνίας, που ενδεχομένως να την καταστήσει και άκυρη.


Ο Ζάεφ, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ή στις 23 Σεπτεμβρίου, ή στις 30, ή στις 7 Οκτωβρίου. Επιβεβαίωσε δε τις φήμες που έλεγαν ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα περιλαμβάνει και το θέμα της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει τους πολίτες.

Η αντιπολίτευση πάντως του VMRO-DPMNE συνεχίζει τις σκληρές επιθέσεις και κατά της συμφωνίας και κατά του Ζάεφ προσωπικά. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνέδεσε χθες το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ με υποθέσεις διαφθοράς που κατηγορείται από το VMRO-DPMNE ο Πρωθυπουργός για χρηματισμό σε απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων. “Εάν ο Ζάεφ πήρε μίζα 200.000 ευρώ για ένα δημόσιο έργο, φανταστείτε πόσες βαλίτσες με χρήματα θα πήρε για τη συμφωνία για το όνομα”, είπε ο Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ. Νωρίτερα χθες εκπρόσωποι του  VMRO-DPMNE κατέθεσαν στη Γενική Εισαγγελία μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά του Ζάεφ, του Δήμητρωφ, του Προέδρου της Βουλής Τζαφέρι και των κυβερνητικών βουλευτών.

Κυβερνητική απώλεια στη δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε χθες για δεύτερη φορά από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, μετά την αναπομπή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το VMRO-DPMNE απείχε καταγγελώντας τη συμφωνία ως παράνομη και αντισυνταγματική, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία είχε μια απώλεια αφού ο βουλευτής Φερίντ Μούχιτς δήλωσε παρών, λέγοντας πως δεν συμφωνεί με τη ρύθμιση για την ιθαγένεια.

Ο Πρόεδρος Ίβανωφ θα πρέπει τώρα κανονικά να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τη συμφωνία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται διατεθειμένος να μην το υπογράψει, παρότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχει δικαίωμα δεύτερης αναπομπής του νομοσχεδίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι δήλωσε ότι ο σχετικός νόμος θα σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ακόμη και αν ο Ίβανωφ δεν τον υπογράψει.

Ξεκίνησε ήδη ο προεκλογικός αγώνας

Ο προεκλογικός αγώνας πάντως για το δημοψήφισμα έχει ήδη αρχίσει και το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι ξεκινά εξόρμηση μέσα στο καλοκαίρι προς την κοινωνία τύπου “πόρτα-πόρτα” από 1500 στελέχη του κόμματος, “για να ενημερωθούν οι πολίτες”.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στην ΕΡΤ:

No comments:

Post a Comment