Monday, July 16, 2018

Τραμπ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός των ΗΠΑ

Μετά τις απίστευτες αρλούμπες που είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στον Piers Morgan και την Mail on Sunday για τις προοπτικές του διμερούς εμπορίου με τη Βρετανία μετά το Brexit, σήμερα δήλωσε στο CBS News πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθρός των ΗΠΑ".


Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου Τζεφ Γκλορ πως πολλοί άνθρωποι θα νοιώσουν έκπληξη ακούγοντάς τον να θεωρεί την Ευρώπη εχθρό των ΗΠΑ, πριν από τη Ρωσία και την Κίνα, ο Τραμπ απάντησε "δείτε πως μας φέρονται στο εμπόριο. Η ΕΕ είναι πολύ δύσκολη", για να επιτεθεί μετά στη Γερμανία για το γεγονός πως δεν ξοδεύει αρκετά χρήματα για την Άμυνα και το ΝΑΤΟ και για τον αγωγό Nord Stream 2. Είπε πως θεωρεί απαράδεκτο να δίνει η Γερμανία δισεκατομμύρια σε μια χώρα από την οποία πρέπει να αμυνθούμε.

Στις κατηγορίες του Τραμπ απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, γράφοντας σε tweet: "H Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news".

Ακόμη και αν οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ προς την ΕΕ εντάσσονται στα πλαίσια μιας κάποιας διαπραγματευτικής τακτικής, το σίγουρο είναι ότι το να ξηλώνεις την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, η οποία έχει χτιστεί με αίμα, αγώνες και δεκαετίες είναι μια πλήρως ανεύθυνη στάση. Ακόμη και σύμμαχοι μπορεί να διαφωνούν και να έχουν διαφορές, αλλά δεν διαρρηγνύουν τους δεσμούς τους προς χάριν μιας διαπραγμάτευσης αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχοι. Ο Τραμπ προφανώς μισεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αξίες της και όχι για το αν βάζει δασμούς 10% στα αμερικανικά αυτοκίνητα ή αν ξοδεύει 1,5% για την Άμυνα και όχι 2%.



No comments:

Post a Comment