Wednesday, August 1, 2018

Κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τον πάστορα Μπράνσον

Νέα κλιμάκωση της κόντρας ΗΠΑ-Τουρκίας για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, με την αμερικανική Κυβέρνηση να στοχοποιεί με οικονομικές κυρώσεις δυο Υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ενεργοποίηση του περίφημου Magnitzky Act που αφορά σε άτομα που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις δεν έχουν κάποιο δραματικό αποτέλεσμα, καθώς αφορά πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ των δυο Τούρκων Υπουργών και απαγόρευση οικονομικών συναλλαγών με Αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις. Αμφιβάλλω αν οι συγκεκριμένοι έχουν καταθέσεις ή ακίνητα στις ΗΠΑ. Από πολιτική όμως άποψη, πρόκειται για πολύ σοβαρή κλιμάκωση και επίδειξη δύναμης από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης.


Και η σκέψη μας βέβαια πηγαίνει στους Κούκλατζη και Μητρετώδη που είναι και εκείνοι παράνομα κρατούμενοι στην Τουρκία και σήμερα συμπληρώνουν 5 μήνες παράνομης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης.

Μήπως ήρθε η ώρα που η Ελλάδα θα περάσει από τα παρακάλια σε πιο δυναμικές αντιδράσεις, ζητώντας πχ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας;

Ενημέρωση 1 -- 2/8/2018 00:03 | Η Τουρκική κυβέρνηση απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για τις κυρώσεις και κατηγορεί τις ΗΠΑ για "εχθρική συμπεριφορά" και αναφέρει πως οι κυρώσεις αποτελούν "μια ασεβή παρέμβαση στο νομικό μας σύστημα, είναι αντίθετες με τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εποικοδομητικές προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών". Απειλεί δε πως θα απαντήσει άμεσα στις κυρώσεις.

Ο Υπουργός Υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ δήλωσε αργά το βράδυ πως οι κυρώσεις δεν τον αφορούν καθώς δεν έχει περιουσιακά στοιχεία εκτός της Τουρκίας.

No comments:

Post a Comment