Thursday, August 16, 2018

Μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ και capital controls εξήγγειλε ο Τούρκος ΥπΟικ Αλμπαϊράκ

Άνοιξε -εν μέρει- τα χαρτιά της η τουρκική κυβέρνηση προς τους διεθνείς επενδυτές μετά από 10 ημέρες σοβαρής συναλλαγματικής κρίσης.

Σε conference call με εκπροσώπους σημαντικών διεθνών θεσμικών επενδυτών εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα:

· Με άμεση εφαρμογή, ξεκινά βαρύ πρόγραμμα λιτότητας του τουρκικού δημοσίου. "Όλα τα Υπουργεία έλαβαν εντολές να συνεισφέρουν σε ένα "σημαντικό πρόγραμμα περικοπών".
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέβει 'σημαντικά'

· 'Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο επιβολής capital controls. Είμαστε δεσμευμένοι ότι η Τουρκία θα παραμείνει πιστή στην ελεύθερη οικονομία'

· 'Η Τουρκία δεν θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο'

· 'Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως το μέγεθος των προκλήσεων'

· 'Η Τουρκία θα απευθυνθεί και σε άλλα μέρη, όπως η Κίνα και η Γερμανία, για να βοηθηθεί εν μέσω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί'

Σημαντική, θεωρώ, η παράμετρος της αναφοράς για τη Γερμανία διότι δείχνει τη σημασία που αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση στη βοήθειά της από της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαν προηγηθεί συντονισμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλμπαϊράκ με τους ΥπΟικ της Γερμανίας και της Γαλλίας Σολτς και Λε Μερ.

Στη λίρα πάντως δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη επίδραση οι δηλώσεις του Αλμπαϊράκ. Οι αγορές φαίνεται ότι θα περιμένουν να δουν αν θα αφεθεί η κεντρική τράπεζα να λειτουργήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα και να αυξήσει τα επιτόκια.

No comments:

Post a Comment