389 τηλεφωνικές συνομιλίες φέρεται να είχε ο βασικός ύποπτος της υπόθεσης #Qatargate Αντόνιο Παντζέρι με τη διάδοχό του στην ηγεσία της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου Μαρία Αρένα από τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου, πράκτορες της οποίας υπέκλεψαν τις συγκεκριμένες συνομιλίες.
Παράλληλα έγινε γνωστό πως η Βελγίδα ευρωβουλευτής ήταν το πρώτο άτομο με το οποίο επικοινώνησε η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε ότι οι αρχές του Βελγίου είχαν συλλάβει τον Παντζέρι και τον βοηθό του και σύντροφο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Le Soir και της La Repubblica, ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Παντζέρι με την Αρένα υπολείπεται ελάχιστα τον αριθμό των συνδιαλέξεων που είχε ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής με τον Τζιόρτζι, που έφτασε για το ίδιο χρονικό διάστημα τις 437. Το γεγονός αυτό, μαζί με άλλα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι βελγικές αρχές, προκαλεί υποψίες για ενδεχόμενη συμμετοχή και της Μαρία Αρένα στο κύκλωμα διαφθοράς.
Ο Αρένα είχε δηλώσει στις 11 Δεκεμβρίου στη Le Soir πως “ο Αντόνιο Παντζέρι ήταν συνάδελφος κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και είναι και φίλος” και πως δεν είχαν “καμία ιδιαίτερη σχέση”. Τώρα η Βελγίδα ευρωβουλευτής προτιμά πλέον να κάνει λόγο για “επαγγελματική φιλία”. Ωστόσο, η Αρένα είναι το πρόσωπο με το οποίο επικοινώνησε πρώτα η Εύα Καϊλή, ανησυχώντας ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει ούτε με τον σύντροφό της ούτε με τον Παντζέρι. “Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντζέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν τον βρήκα”, δήλωσε στους ανακριτές λίγο μετά τη σύλληψή της. “Στη συνέχεια προσπάθησα να βρω τον Μαρκ Ταραμπέλα και μετά την Μαρία Αρένα. Μου είπαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απαντά ο Παντζέρι. Ο Παντζέρι δεν μιλάει αγγλικά, επέλεξα να επικοινωνήσω μαζί του μέσω των φίλων του”.
Η Μαρία Αρένα επιβεβαιώνει στη Le Soir την επικοινωνία με την Καϊλή. “Ναι, με πήρε τηλέφωνο η Εύα Καϊλή. Ήμουν σε ένα συνέδριο στο UCL και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. Απλώς της είπα να μείνει ήρεμη και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. (…) Υποθέτω ότι μέσα στον πανικό της επικοινώνησε με τους Βέλγους βουλευτές της ομάδας της”, αναφέρει η Αρένα.
Παρακολούθηση από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που επικαλείται η Le Soir, η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου θεωρεί ότι υπήρξε συντονισμός των “χορηγών” (κυρίως των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών) και των “εισβολέων” (αναφέρονται στους Παντζέρι και Τζιόρτζι) με “τη συνειδητή συνεργασία μιας ομάδας ευρωβουλευτών που χαρακτηρίζονται ως «φίλοι», μεταξύ των οποίων φέρονται η Εύα Καϊλή και η Μαρία Αρένα. Στην έκθεση της βελγικής Κρατικής Ασφάλειας προς τις δικαστικές αρχές, οι Βέλγοι πράκτορες αναφέρουν ότι “η Μαρία Αρένα επωφελείτο από τις συμβουλές και την επιρροή του Παντζέρι, ενώ ο τελευταίος χρησιμοποιούσε τη θέση της Αρένα ως Προέδρου της Υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ασκήσει την επιρροή του”. Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες η Αρένα δήλωσε στη Le Soir: “Με εκπλήσσει πολύ ότι έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας αναφέρει τέτοια πράγματα για μένα. Και εάν ισχύει, αυτό είναι κακό. Ποτέ δεν ενήργησα κατόπιν εντολής κανενός”.
Οι πράκτορες και οι αναλυτές της Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους πως “η Αρένα και ο Παντζέρι συνεργάστηκαν και για λογαριασμό του Κατάρ”. “Δεν πρόκειται για απλές επαφές που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα καθήκοντα της Αρένα, αλλά για καταστάσεις όπου το Κατάρ υπαγορεύει τι θα πει η Αρένα ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής”. Σύμφωνα με τους Βέλγους πράκτορες ο Παντζέρι τηλεφώνησε στην Μαρία Αρένα αμέσως μετά τη λήξη μιας συνεδρίασης της Υποεπιτροπής στις 14 Νοεμβρίου, όπου συμμετείχε ο Υπουργός Εργασίας του Κατάρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρακολούθησης ο Παντζέρι τηλεφώνησε στην Αρένα, δίνοντάς της συγχαρητήρια για την παρέμβασή της. Σύμφωνα με αυτή τη συνομιλία που υπέκλεψαν οι Βέλγοι πράκτορες, οι δυο τους συζητούν τι να κάνουν στη συνέχεια: ψήφισμα, πιθανή συζήτηση στην Ολομέλεια. Η ίδια η Αρένα προτείνει στον Ιταλό έμπιστό της ένα επιχείρημα υπέρ του Κατάρ, επισημαίνοντας την ευθύνη των ξένων εταιρειών στον μη σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους πιο επικριτικούς βουλευτές.
“Η ερώτησή μου σχετικά με την ευθύνη των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Κατάρ δεν είχε σκοπό να απαλλάξει το Κατάρ από τις ευθύνες του, αλλά κάλυψε ένα πεδίο που δεν είχε τεθεί από τους συναδέλφους”, απαντά η Αρένα. “Εργαζόμασταν σε ένα νομοθετικό έργο due diligence, και μου φάνηκε σημαντικό να καταλάβω πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες μας σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια χώρα όπως το Κατάρ”, πρόσθεσε η Βελγίδα ευρωβουλευτής.