Thursday, January 5, 2017

H Τράπεζα Κύπρου και ο προβληματικός ELA

Συζητήθηκε ιδιαίτερα χθες το γεγονός της έκδοσης 3μηνων εντόκων γραμματίων από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Πρόκειται για μια ομολογουμένως εξαιρετική επιτυχία της Κύπρου που κατάφερε μετά από μια οικονομική καταστροφή να δανείζεται τόσο φθηνά σε τόσο σύντομο διάστημα.

Η πραγματικά μεγάλη επιτυχία όμως είναι αυτό που συνέβη σήμερα: Η Τράπεζα Κύπρου (υπό νέα ιδιοκτησία και management πια) αποπλήρωσε πλήρως την έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το περίφημο ELA.

H επιτυχία είναι πολύ μεγάλη διότι απαλλάσσει το Κυπριακό Δημόσιο από τις εγγυήσεις που συνεπάγεται το ELA. Διότι αν δεν το γνωρίζετε, τα ποσά του ELA δίνονται από την ΕΚΤ με την εγγύηση του κράτους στο οποίο έχει έδρα η Τράπεζα που τα παίρνει.

Αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα ζητήματα στην ελληνική κρίση του 2015, όταν με την awesome διαπραγμάτευση των Τσίπρα και Βαρουφάκη έφτασε ο ELA για τις ελληνικές Τράπεζες στο ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν λοιπόν ακολουθούσαμε τις συμβουλές του Βαρουφάκη τον Ιούλιο του 2015 και βαρούσαμε κανόνι στην ΕΚΤ, τότε όλες οι ελληνικές Τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και εκτός από την απώλεια όλων σχεδόν των καταθέσεων, θα χρεωνόμασταν επιπλέον και τα 100 δις του ELA!

Θα φτάναμε δηλαδή σε μια βραδυά το χρέος από τα 310 δις στα 410 δις ευρώ!


Είναι προφανές μετά από την εμπειρία της Κύπρου και της Ελλάδας ότι η διαδικασία του ELA χρειάζεται πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση. Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε θεμιτό ούτε δημοκρατικό, να δανείζεται μια ιδιωτική Τράπεζα χρήματα σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό με την εγγυήση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων.


Αυτή η ανοιχτή κάνουλα πρέπει να κλείσει. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν τρόποι να δανείζονται από την ΕΚΤ οι Τράπεζες που έχουν προσωρινές δυσκολίες αλλά το αίσχος του ELA δεν μπορεί να συνεχιστεί.


Συγχαρητήρια λοιπόν στην Τράπεζα Κύπρου που αποπλήρωσε το ELA και απάλλαξε από αθέμιτες εγγυήσεις το Κυπριακό Δημόσιο και τους Κύπριους φορολογούμενους.

Το θεσμικό όμως αυτό πρόβλημα σκοπεύω να το αναδείξω σύντομα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διότι υπονομεύει σύμφωνα με τη γνώμη μου τους ηθικούς και τους οικονομικούς κανόνες στις σχέσεις Τραπεζών και Δημοσίου στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης στην Ευρωζώνη.


No comments:

Post a Comment