Friday, June 2, 2017

Ντόναλντ Τραμπ, εχθρός του περιβάλλοντος

Με μια ομιλία γεμάτη ψεύδη, ανακρίβειες και εθνικιστικές κορώνες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απόψε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Κατηγόρησε την Κίνα ότι εκμεταλλεύεται τη συμφωνία εις βάρος των ΗΠΑ, την Ινδία ότι εισπράττει εκατομμύρια, την Ευρώπη ότι παίζει διπλά παιγνίδια με τον άνθρακα κλπ.

Πέταξε ουκ ολίγες εθνικιστικές και λαϊκιστικές κορώνες, "εγώ εκλέχθηκα για να προστατεύω τα συμφέροντα των πολιτών του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού".


Πέταξε και μια μπαρούφα για να δείξει δήθεν ότι ενδιαφέρεται για συμφωνία για το κλίμα και είπε ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία "για να είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ".

Αν και η αποχώρηση από τη συμφωνία θα πάρει ένα διάστημα 1-2 ετών για να ολοκληρωθεί, εν τούτοις είναι ένα άμεσο πλήγμα στις προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αφού όπως ανακοίνωσε ο Τραμπ, διακόπτεται από σήμερα η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη αντέδρασε αμέσως και οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι διαπραγματεύσιμη, καθώς "αποτελεί τον πυλώνα της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του πέριβάλλοντος".


Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ από τον Λευκό Οίκο, οι περισσότεροι συνεργάτες του Τραμπ ήταν αντίθετοι στην απόφαση αυτή, αλλά ο αμερικανός Πρόεδρος πείσθηκε από τον ακροδεξιό Στήβεν Μπάνον και τον λομπίστα διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ.

Η ζημιά από την εκλογή αυτού του κάφρου στην ηγεσία των ΗΠΑ λαμβάνει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις, ενώ έθεσε τη χώρα του στην κατηγορία των περιθωριακών κρατών που δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία, που είναι μόνο η Συρία και η Νικαράγουα.

Η ομιλία του Τραμπ εδώ:

No comments:

Post a Comment