Wednesday, June 28, 2017

Μακάρι το έγκλημα του κίβδηλου δημοψηφίσματος να είχε φέρει μόνο τα capital controls

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της προκήρυξης του εγκληματικού δημοψηφίσματος του 2015, η γενική επωδός των περισσότερων σχολίων είναι η εγκαθίδρυση των capital controls.
Είναι σχετικά κατανοητό, καθώς είναι κάτι απτό στην καθημερινότητα των πολιτών.

Τα capital controls όμως δεν ήταν το μεγαλύτερο δεινό που επέφερε αυτή η εγκληματική πράξη. Δεν είναι κάν το δεύτερο ή το τρίτο χειρότερο. Υπάρχουν άλλα αποτελέσματα που είναι πολύ χειρότερα.
- Η σημασία της απώλειας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ αξίας της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στις Τράπεζες είναι δύσκολα κατανοητή στον απλό πολίτη αλλά είναι μια τραγική ζημία. Η σταδιακή ρευστοποίηση αυτής της αξίας δεν θα απέφερε μόνο μείωση του χρέους αλλά και και καθαρά έσοδα στα ταμεία του Κράτους.
- Από την απώλεια της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα τα ελληνικά ομόλογα (SMP και ANFAs) χάθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ ζεστά στα ταμεία του Δημοσίου.
Η συζήτηση που γίνεται τώρα για το 2018 δεν είναι να μας τα επιστρέψουν σε μετρητα αλλά να συμψηφίσουν ένα μέρος από αυτά με το χρέος.

- Η εργαλειοποίηση ενός σημαντικού θεσμού της Δημοκρατίας για μικροκομματικά οφέλη, υπονόμευσε καίρια την πίστη των πολιτών προς τους θεσμούς της Δημοκρατίας ("δημοψήφισμα=πρόφαση για κωλοτούμπα)
- Η έγκριση από τη Δικαιοσύνη του καταφανέστατα άκυρου ερωτήματος του δημοψηφίσματος (στις 5 Ιουλίου δεν ίσχυε και νομικά και πολιτικά πια η πρόταση Γιούνκερ), υπονόμευσα βάναυσα την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ως θεσμοφύλακα της Δημοκρατίας. "Αφού έγινε δημοψήφισμα με τόσο άκυρο και κίβδηλο ερώτημα, ποιά η αξία πλέον της δημοκρατικής εκπρόσώπησης;")
- Η Ελλάδα απώλεσε για πολλά χρόνια την αξιοπιστία της ως "λίκνο της Δημοκρατίας" προς τη διεθνή κοινότητα. Γελοιοποίησε τους θεσμούς της Δημοκρατίας για να κάνει ένα φτηνό παιχνιδάκι με τους δανειστές και την εσωκομματική αντιπολίτευση του Σύριζα.
- Η Ελλάδα καταπάτησε τις διεθνείς της συμβατικές υποχρεώσεις και αθέτησε μια σύμβαση με έναν ευρωπαϊκό οργανισμό (EFSF) για να καταλήξει να δανειστεί από έναν οργανισμό (ESM) που λειτουργεί εκτός του πλαισίου του ευρωπαϊκού δικαίου.
Άρα τα capital controls όσο επώδυνα και υποτιμητικά και να είναι για τον απλό πολίτη, βρίσκονται σχετικά χαμηλά στη λίστα των δεινών που επέφερε στη χώρα και τη Δημοκρατία το εθνικό έγκλημα του Αλέξη Τσίπρα.



No comments:

Post a Comment