Friday, June 9, 2017

Στραπάτσο για τη Μέι, απώλεια πλειοψηφίας για τους Συντηρητικούς και ισχυροποίηση του Κόρμπυν

Στραπάτσο υπέστη η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθηκαν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Συντηρητικούς να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας λιγότερες από 321 έδρες.

Ιδιαίτερα ενισχυμένο το Εργατικό Κόμμα, το οποίο αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες και κέρδισε πάνω από 260 έδρες.

Πρόκειται για ένα πολιτικό στραπάτσο για την Τερέζα Μέι, η οποία προκάλεσε αυτές τις πρόωρες εκλογές ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία για να διαπραγματευθεί με ισχυρή εντολή τους όρους του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν ήδη πιέσεις από μέρος των Συντηρητικών προς τη Μέι για να παραιτηθεί. Η ίδια όμως διαρρέει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών.

Νίκη του Κόρμπυν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμυ Κόρμπυν δήλωσε ότι τα πάντα άλλαξαν στο πολιτικό τοπίο της Βρετανίας και στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιτυχία των Εργατικών στους νέους, όπου το αριστερό κόμμα απέσπασε πάνω από το 62% των ψήφων.

Υποχώρηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας

Σημαντική υποχώρηση υπέστησαν οι δυνάμεις του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Κλειδί των εξελίξεων το Δημοκρατικό Ενωσιακό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Κλειδί των εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει το Δημοκρατικό Ενωσιακό Κόμμα, το οποίο έχει καλές σχέσεις με τους Συντηρητικούς, καθώες είναι και το ίδιο συντηρητικό, έχει ταχθεί υπέρ του Brexit και εκλέγει 10 βουλευτές. Κύκλοι προσκείμενοι στην Τερέζα Μέι διαρρέουν ότι η ηγέτης των Συντηρητικών στοχεύει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.


No comments:

Post a Comment