Saturday, September 2, 2017

Φρέσκος φθινοπωρινός σανός

Φρέσκος φθινοπωρινός σανός από το Μαξίμου και τα φερέφωνά του όπως η Εφημερίδα των Συντεταγμένων.


Πάνε να περάσουν το δήθεν αφήγημα ότι για την τρίτη αξιολόγηση θα δοθεί 'σκληρή μάχη' και ότι θα ριχτούν 'στα χαρακώματα' και άλλα τέτοιους γελοίους ψευτοδραματικούς τίτλους. Ο σκοπός είναι να μαντρώσουν πάλι τα γίδια με το παραμύθι ότι 'οι κακοί δανειστές' ζητούν 'παράλογα πράγματα', "ιδίως το ΔΝΤ" και 'η πατριωτική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντισταθεί' και άλλα τέτοια δραματικά.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Τσίπρας έχει ήδη αποδεχθεί όλα τα επίμαχα βασικά σημεία της τρίτης αξιολόγησης. Στις 11 Ιουλίου απέστειλε αναλυτική επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ, όπου απαριθμεί τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση στα πλαίσια του Μνημονίου με το ΔΝΤ. Η εν λόγω επιστολή παρουσιάστηκε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ για να υπάρξει έγκριση του ελληνικού προγράμματος και να δουν τα μέλη της Επιτροπής ότι όντως η ελληνική Κυβέρνηση έχει 'την ιδιοκτησία του προγράμματος'.

Αναλυτικά, με την επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσε η 'Καθημερινή', η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε 'μεταξύ άλλων' για τα εξής:
  1. Να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.
  2. Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).
  3. Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).
  4. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).
  5. Έως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
  6. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).
  7. Να υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.
  8. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.
  9. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
  10. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που η Κυβέρνηση προσπαθεί να δραματοποιήσει τεχνητά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και πέρυσι το Μαξίμου ξεκίνησε τη φθινοπωρινή τροφοδοσία σανού με διαρροές όπου 'απειλούσε' τους δανειστές με πρόωρες εκλογές αν δεν έδιναν στην Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους. Όλοι γνωρίζουμε πως κατέληξε αυτή η ιστορία.

No comments:

Post a Comment