Sunday, September 24, 2017

Ημέρα εκλογών στη Γερμανία

Οι Γερμανοί πολίτες εκλέγουν σήμερα την πολιτική τους ηγεσία και η Ευρώπη αναμένει με αγωνία το αποτέλεσμα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι Καγκελάριος.
Όλη η αγωνία εστιάζεται στο ποιό θα είναι το κόμμα ή τα κόμματα που θα κληθούν να συγκροτήσουν την επόμενη Κυβέρνηση συνασπισμού.
Τα πιθανά σενάρια είναι τρία, ή μάλλον δυόμιση:
  1. Συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU-CSU)/Σοσιαλδημοκρατών (SPD)
  2. Συνασπισμός Χριστιανοδημoκρατών και Φιλελευθέρων (FDP)
  3. Συνασπισμός Χριστιανοδημoκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το σενάριο 2 δύσκολα θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να συγκροτήσει ασφαλή πλειοψηφία. Πρόκειται και για το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές προοπτικές για προώθηση των φιλόδοξων αλλά και απαραίτητων σχεδίων για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της Ευρωζώνης, αλλά εμπεριέχει και σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα.

Και το σενάριο 3 δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, αν και θα το ήθελαν πολύ η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες. Πολύ δύσκολο να δεχθούν οι Πράσινοι να συμμετάσχουν στη συγκυβέρνηση της 'Τζαμάικα' (λόγω των χρωμάτων των κομμάτων), κυρίως λόγω της αντίθεσής τους σε πολλά ζητήματα με τους Φιλελεύθερους.

Οπότε, μένει το σενάριο 1 της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού. Και αυτό όμως έχει σοβαρές δυσκολίες. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν καμμία διάθεση να το ξανακάνουν διότι θεωρούν ότι τους έχει φθείρει πολιτικά, και πιθανότατα έχουν δίκαιο. Πιθανόν όμως να αναγκαστούν να το κάνουν από 'πατριωτικό καθήκον'.
Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αξιωματική αντιπολίτευση το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με ό,τι αυτό μπορεί αυτό να σημαίνει για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη Γερμανία.


Λίγα λεπτά μετά τις 7 ώρα Ελλάδος θα έχουμε τις πρώτες προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα.


No comments:

Post a Comment