Monday, September 11, 2017

ΟΗΕ: Είναι πιθανό να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Κόλαφος κατά του καθεστώτος Μαδούρο ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιν Ράαντ αλ-Χουσέιν κατά την ομιλία του στα πλαίσια της 36ης συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που διεξάγεται στη Γενεύη.

"Πιθανή η διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το καθεστώς Μαδούρο"

Όπως ανέφερε ο Ζέιντ στην εισήγησή του, το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα είναι 'πιθανό να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας', αναφερόμενος κυρίως σε βασανισμούς αντιφρονούντων.

Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε από το Συμβούλιο τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη διαλεύκανση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Μαδούρο.


Η αναφορά του Ζέιντ στην κατάσταση στη Βενεζουέλα:
Τον περασμένο μήνα, το γραφείο μου δημοσίευσε μια έκθεση για τη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας την υπερβολική χρήση βίας από αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί περαιτέρω και η κυβέρνηση να καταλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αντιπολιτευτικές φωνές - μεταξύ άλλων μέσω ποινικών διαδικασιών κατά ηγετών της αντιπολίτευσης, αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, όπως και υπερβολικής χρήσης βίας και κακομεταχείρισης κρατουμένων που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια. Η Βενεζουέλα είναι κράτος μέλος  του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ως εκ τούτου έχει ειδικό καθήκον να «τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα στην προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σύμφωνα με το ψήφισμα 60/251. Η έρευνά μου υποδηλώνει την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο με μεταγενέστερη ποινική έρευνα. Αν και υποστηρίζω την ιδέα μιας εθνικής Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ο σημερινός μηχανισμός είναι ανεπαρκής. Προτρέπω λοιπόν να επαναπροσδιοριστεί αυτή η Επιτροπή με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας. Προτρέπω επίσης αυτό το Συμβούλιο να διεξαγάγει διεθνή έρευνα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα.

No comments:

Post a Comment