Sunday, February 18, 2018

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε ‘Β’ με θετικές προοπτικές

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε ‘Β’ με θετικές προοπτικές

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε χθες την Ελλάδα από την κατηγορία 'Β-' στην κατηγορία 'Β' με προοπτική 'Θετική'.

Πολύ θετική η Fitch στην αξιολόγησή της, σχεδόν ενθουσιώδης. Οφθαλμαπάτη ή μή, ο διεθνής οίκος προβλέπει 'καθαρή έξοδο', σημαντικό "μαξιλάρι ρευστότητας", ελάφρυνση του χρέους, μειωμένο πολιτικό ρίσκο, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση των επενδύσεων και της ζήτησης και μείωση των κινδύνων στις Τράπεζες.
Η Fitch αναφέρει στο σκεπτικό της πως αναμένει τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αναμένει τη επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup. Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει επίσης ότι "το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας συνεπάγεται χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παρά το υψηλό ονομαστικό μέγεθός του" και πως "η μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους είναι ευνοϊκή και κυμαίνεται στα 18 έτη, που είναι από τις μεγαλύτερες διάρκειες ανάμεσα σε όλες τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους που διενεργεί η Fitch".


"Καθαρή έξοδος" και σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ

Η Fitch προβλέπει στην αξιολόγησή της ότι θα υπάρξει "καθαρή έξοδος" στο τέλος του προγράμματος, χωρίς να συμφωνηθεί μεν κάποια προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά με συνέχιση "σημαντικών δεσμεύσεων" ("significant conditionality") από την Ελλάδα προς την Ευρωζώνη. Αναμένει επίσης πως "τουλάχιστον ένα μέρος" από τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια του δανείου του ESM (γύρω στα 27,4 δις) θα δοθεί στην Ελλάδα για τη δημιουργία σημαντικού "μαξιλαριού ρευστότητας" ενόψει της πλήρους εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Παράλληλα η Fitch θεωρεί πως δημιουργείται το απαραίτητο consensus ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης ώστε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να συνδεθούν με τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αύξησης του ΑΕΠ και πως αν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, "θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη καθώς θα αύξανε την εμπιστοσύνη πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία σε περίπτωση δυσμενών συγκυριακών εξελίξεων".

Μειωμένο το πολιτικό ρίσκο

Ο διεθνής οίκος εκτιμά επίσης ως μειωμένους τους κινδύνους που προέρχονται από το πολιτικό πεδίο και πως θα είναι δύσκολο για την Κυβέρνηση να επιστρέψει σε παλιές πρακτικές που θα αποκλίνουν από τους στόχους που θα έχει δεσμευθεί με τους δανειστές, ενώ για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει πως έχει "μικρότερη αντίθεση" στα μέτρα του προγράμματος και πως είναι "ισχυρά φιλοευρωπαϊκή".

"Η Οικονομία ανακάμπτει"

Θετικά βλέπει η Fitch και την πορεία της ελληνικής Οικονομίας καθώς προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% το 2018 και 2,6% το 2019, λόγω κυρίως της ενίσχυσης των εξαγωγών και παρά την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης. "Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς το εξωτερικό σε συνδυασμό με μια σταθερή εξωτερική ζήτηση έχουν υποστηρίξει την αύξηση των εξαγωγών. H αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας και η συνέχιση της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αναμένεται να ενισχύσουν τη εσωτερική ζήτηση", σημειώνει η Fitch.
"Οι Τράπεζες μειώνουν τα NPEs αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί"
Για τον τραπεζικό κλάδο η Fitch αναφέρει ότι πως "εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις", καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) εξακολουθούν "πεισματικά" να βρίσκονται στο 50% στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, αν και τα σχέδια των Τραπεζών για τη μείωσή τους πηγαίνουν καλά. "Αναμένουμε συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των Τραπεζών, αλλά πιστεύουμε πως οι κίνδυνοι εφαρμογής [των σχεδίων] είναι ακόμη σημαντικοί".

No comments:

Post a Comment