Thursday, September 27, 2018

Δημοψήφισμα παρωδία

Πέντε ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή των δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι πρόκειται πλέον για μια διαδικασία που πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί ως ουσιαστικά δημοκρατική. Χωρίς να υπάρχουν βέβαια οι συνθήκες βίας ή νοθείας, όπως έχουμε δει σε άλλα “δημοψηφίσματα”, η μεθόδευση και από την πλευρά της κυβέρνησης Ζάεφ αλλά και από την ηγεσία της αντιπολίτευση καταδεικνύει μια δόλια υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου μέσω ενός απροκάλυπτου προπαγανδιστικού σχεδίου.

Αποκορύφωμα της κακοστημένης παράστασης πολιτικής παρωδίας που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στα Σκόπια είναι οι δηλώσεις αφενός του ηγέτη του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι και αφετέρου του Υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Δημητρόφ. Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης του 'Ναι', θα “σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία” και θα καλέσει τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ ο Δημητρόφ δήλωσε πως ακόμη και αν νικήσει το 'Όχι' στο δημοψήφισμα, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή των Σκοπίων, υπονοώντας ότι η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος ακόμη και αν χάσει το 'Ναι'!

Η κυβίστηση του VMRO-DPMNE βέβαια είναι η πιο εντυπωσιακή, αφού μόλις πριν τρεις μήνες το εθνικιστικό (;) κόμμα της ΠΓΔΜ κατέθεσε μήνυμα κατά του Ζάεφ, του Δημητρόφ και του προέδρου της Βουλής για εσχάτη προδοσία ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Τρεις μήνες αργότερα η μήνυση και η εσχάτη προδοσία έχει ξεχαστεί και οι ίδιοι οι μηνύοντες είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν αυτό που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλαν. Πολλοί βέβαια δικαίως είχαν πει εδώ και καιρό πως “εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε”, αλλά και δεν παύει να είναι εντυπωσιακή αυτός ο ευτελισμός των δημοκρατικών -δήθεν- διαδικασιών.

Τα κίνητρα για όλη αυτήν την παράσταση είναι πολύ ουσιαστικά και σημαντικά. Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, η ΠΓΔΜ (όπως αυτή θα λέγεται σε λίγες εβδομάδες) θα μπει σε διαδικασία ένταξης στους δυτικούς θεσμούς, και ειδικά η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει τεράστιες χρηματοδοτήσεις για την κυβέρνηση των Σκοπίων. Ποιός “εθνικιστής” δεν θα ήθελε να έρθει στην κυβέρνηση για να διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να ρίχνει το φταίξιμο για την -δήθεν πάλι- “εθνική προδοσία” στη λαϊκή ετυμηγορία;

Όλοι ευχαριστημένοι λοιπόν στα Σκόπια. Το 'Ναι' αναμένεται να νικήσει, έστω και με χαμηλή συμμετοχή, η αναθεώρηση θα προχωρήσει, τα δυτικά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας και η πολιτική τάξη της χώρας θα συμμετάσχει πλέον ισότιμα στα μεγάλα σαλόνια της Δύσης. Ο μεγάλος χαμένος βέβαια θα είναι η Ελλάδα, καθώς θα έχει συρθεί σε μια κακή συμφωνία, χωρίς να έχει ληφθεί η γνώμη ούτε της Βουλής ούτε των Ελλήνων πολιτών.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' στις 25 Σεπτεμβρίου 2018

No comments:

Post a Comment