Sunday, January 12, 2020

Το νέο σκηνικό στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας

Με μια καθόλου στρογγυλεμένη ομιλία στο London School of Economics η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε χθες το πλαίσιο που μπορεί ρεαλιστικά να οριοθετήσει τις σχέσεις της Ένωσης με τη Βρετανία μετά το Brexit και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Γερμανίδα πολιτικός είπε στους Βρετανούς χωρίς περιστροφές να μην περιμένουν ότι μπορούν να έχουν στενή σχέση με την ΕΕ, εφόσον δεν θέλουν να σεβαστούν τις βασικές αρχές που διέπουν την Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση. Η βασική διαφωνία των Βρετανών με τη ελευθερία της μετακίνησης των πολιτών στις χώρες της Ενιαίας Αγοράς καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή της Βρετανίας σε αυτή και έτσι η εμπορική σχέση και πολιτική σχέση που μπορεί να διαμορφωθεί θα είναι βασικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, χωρίς όμως οι χρηματο-οικονομικές εταιρείες και οι Τράπεζες του City του Λονδίνου να μπορούν μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το βασικό φόβο της επενδυτικής κοινότητας της Βρετανίας σχετικά με το Brexit, o οποίος φαίνεται πλέον να είναι πολύ ρεαλιστικός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μέσα στους επόμενους 11 μήνες.

Τεράστιο πρόβλημα επίσης υπάρχει με την εμμονή της Κυβέρνησης Τζόνσον να μην υπάρξει παράταση στη μεταβατική περίοδο που λήγει τον Δεκέμβριο, καθώς υπάρχουν χιλιάδες διευθετήσεις που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να νομοθετηθούν και σε αυτό το θέμα η Φον ντερ Λάιεν ήταν απολύτως ξεκάθαρη: “Είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει μια πλήρης συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μέχρι τον Δεκέμβριο, έτσι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα πιο βασικά ζητήματα”. Το χρονικό πρόβλημα γίνεται ασφυκτικό και από το γεγονός ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να έχει υπάρξει κοινη συμφωνία για παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου, για να μπορεί να έχει νομική ισχύ για την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον όμως έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι θα υπάρξει καμία παράταση, διότι η Βρετανία θέλει από την 1η Ιανουαρίου 2021 να κλείσει νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ινδία και ενδεχομένως και την Κίνα.

Εάν ο πήχυς κατέβει τόσο χαμηλά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή διαταραχή στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ των 27 με τη Βρετανία, όπως και στις χρηματο-οικονομικές σχέσεις των δυο πλευρών. Όπως δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, “μετά την 31 Ιανουαρίου, η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα ως προς την Ένωση”, καθώς “με κάθε επιλογή έρχονται και οι συνέπειες, και με κάθε απόφαση έρχεται και μια επιλογή”.

Εάν λοιπόν δεν αλλάξει κάτι μέσα στους επόμενους 6 μήνες, οι σχέσεις της Ένωσης με τη Βρετανία θα ανατοποθετηθούν σε ένα πολύ πιο χαμηλό επίπεδο από τη σημερινή ενωσιακή σχέση. Θα είναι πολύ πιο μακρινές από τις σχέσεις της ΕΕ με την Νορβηγία και την Ισλανδία, ακόμη δε και από τις σχέσεις της Ένωσης με τις ΗΠΑ, με τις οποίες υπάρχουν πάρα πολλές επιμέρους συμφωνίες, ενώ με τη Βρετανία θα πρέπει να ξεκινήσουν από μια νέα βάση. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να παραπονεθεί για αυτό, αφού έτσι αποφάσισε πρόσφατα ο κυρίαρχος βρετανικός λαός.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 9 Ιανουαρίου 2019

No comments:

Post a Comment