Thursday, May 7, 2020

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βαθιά και άνιση ύφεση, αβέβαιη ανάκαμψη

Υπάρχουν κακά αλλά υπάρχουν και καλά νέα για την Ελλάδα από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας.

Τα κακά είναι αυτά που λίγο-πολύ γνωρίζουμε και αναμένουμε. Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και το γεγονός αυτό θα έχει τον αντίκτυπό του. Έχει επίσης υπερβολικά μεγάλο βαθμό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν την ευελιξία, και τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για να αντισταθούν στην κρίση. Και έχουμε και έναν πολύ προβληματικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να βρεθούμε πιθανότατα στην κορυφή των χωρών με την μεγαλύτερη ύφεση για το 2020.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Και αυτά είναι ότι από το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς και μετά θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και η Ελλάδα μπορεί να εμφανίσει το 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ σε όλοκληρη την ΕΕ και μπροστά ακόμη και από την Κίνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής.

Το ζήτημα του rebound της οικονομίας το 2021 δεν αναφέρεται σχεδόν από κανένα στη δημόσια συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάζεται μόνο στο πόσο θα είναι η ύφεση τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η συνολική ζημιά στην οικονομία στο συνολο των οικονομικών ετών 2020-2021 θα είναι μέχρι 3 μονάδες του ΑΕΠ.

Too good to be true? Θα δούμε.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βαθιά και άνιση ύφεση, αβέβαιη ανάκαμψη

No comments:

Post a Comment