Sunday, February 28, 2021

Εξαιρετικής σημασίας το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης

Εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και την πολυπόθητη ανάκαμψη είναι το σημερινό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είναι ο κύριος όγκος των ενισχύσεων που θα μπορούν να αναμένουν οι επιχειρήσεις, οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες για το 2020. Εάν υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτή θα αφορά εκταμιεύσεις από το 1ο τρίμηνο του 2021 και μετά.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο το γενικό πλαίσιο, οπότε πρέπει να δούμε το σύνολο των μέτρων για να μπορέσουμε να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση.

Προφανώς ο Πρωθυπουργός περίμενε την τελική έγκριση του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μπορέσει να κάνει τις σχετικές εξαγγελίες. Η έγκριση αυτή δόθηκε χθες το βράδυ από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και τα κονδύλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέσα στο καλοκαίρι.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη γνώμη μου στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα καταγράψει ζημίες ή ελάχιστα κέρδη στη χρήση του 2020 και εάν αναγκαστούν να καταβάλλουν προκαταβολές με βάση τα κέρδη του 2019, δεν θα μπορέσουν να την συμψηφίσουν με κέρδη στην επόμενη χρήση.

Αναμένουμε τις δηλώσεις του Π/Θ και των Υπουργών στις 6μμ.

fb

No comments:

Post a Comment