Thursday, February 2, 2023

Το επίπεδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα και ο Economist

Γενικά οι κατατάξεις κρατών με βάση κάποια κριτήρια, όσο αντικειμενικά και αν είναι, εμπεριέχουν ένα μικρό ή μεγάλο βαθμό σχετικότητας.

Ο κατάλογος όμως που συντάσσει κάθε χρόνο το Intelligence Unit του περιοδικού Economist για το επίπεδο της δημοκρατίας ανά τον κόσμο είναι από τους πλέον σοβαρούς.

Στη φετινή κατάταξη που δημοσιεύθηκε χθες, η Ελλάδα επιδεικνύει μια σημαντική άνοδο και αγγίζει οριακά (7,97 με όριο το 8,00) την κατηγορία της "πλήρους δημοκρατίας" από την κατηγορία της "ελλιπούς δημοκρατίας", στην οποία κατατάσσεται εδώ και 12 χρόνια. Ξεπερνά δε σε βαθμολόγηση χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Σίγουρα δεν είναι μια αφορμή για πανηγυρισμούς, αλλά είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι το πολίτευμα στη χώρα μας είναι στέρεο και πως γίνονται ορατά βήματα βελτίωσης του επιπέδου της δημοκρατίας.

Τα σοβαρά προβλήματα πάντως, όπως είναι η ποιότητα & ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και η ποιότητα της ενημέρωσης, παραμένουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται διάφορες αυθαίρετες κρίσεις , ότι στη χώρα υπάρχει "χούντα", "εκτροπή" και διάφορα άλλα τέτοια.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Economist Intelligence Unit:

fb

No comments:

Post a Comment