Thursday, February 15, 2024

Economist: “Πλήρης δημοκρατία” η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 2008

Ο Economist παρουσιάζει κάθε χρόνο τη διεθνή κατάταξη των χωρών με βάση την ποιότητα της δημοκρατίας [“Democracy Index”]. Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit βαθμολογούν κάθε χώρα με βάση πέντε κατηγορίες. Τον πλουρισμό στις εκλογικές διαδικασίες, τη λειτουργία της Κυβέρνησης, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, την πολιτική κουλτούρα και τις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα για το 2023, η Ελλάδα ανέβηκε πέντε θέσεις στην κατάταξη και συγκαταλέγεται ξανά πλέον στην πρώτη κατηγορία των “πλήρων δημοκρατιών” μαζί με 19 άλλες χώρες του κόσμου (και πάνω από τη Γαλλία και την Ισπανία), για πρώτη φορά μετά το 2008. Η χώρα είχε κατρακυλήσει μετά το 2008 στην κατηγορία των “ελλιπών δημοκρατιών”, πέφτοντας το 2011 (επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) στην 32η θέση, ενώ το 2016 (επί Κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ) έπεσε στην ντροπιαστική 44η θέση.

Φυσικά, με την κατάταξη του Economist θα διαφωνήσει ο Σύριζα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, οι οποίοι πρόσφατα κατήγγειλαν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκφράσει “σοβαρές ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα”.

Κάθε Έλληνας πολίτης θα καταλάβει αυτό που θέλει, όπως θα καταλάβει και η διεθνής κοινότητα που παίρνει στα σοβαρά εκθέσεις σαν του Economist.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Economist:

fb

No comments:

Post a Comment