Friday, February 9, 2024

Μπάιντεν — Απαλλαγή “λόγω γήρατος και ασθενούς μνήμης”

Στην ειδησεογραφία της περασμένης νύχτας μπορεί να κυριάρχησε η συνέντευξη-παραλήρημα του Βλαντίμιρ Πούτιν στον γελοίο Τάκερ Κάρλσον, αλλά η είδηση που ξεχωρίζει είναι το πόρισμα του ειδικού ανακριτή στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την παράνομη διακράτηση κρατικών απορρήτων εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν μετά τη λήξη της θητείας του ως Αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα.

Το πόρισμα απαλλάσσει μεν τον Μπάιντεν, αλλά αναφέρει πως ο ειδικός ανακριτής επέλεξε να μην του ασκήσει ποινική δίωξη, όχι επειδή ο Μπάιντεν δεν παρέβη τον νόμο, αλλά διότι το δικαστήριο πιθανότατα θα τον απάλλασε "λόγω γήρατος και ασθενούς μνήμης". Χαρακτηριστικά ο ειδικός ανακριτής αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Μπάιντεν για την υπόθεση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορούσε να θυμηθεί ποιες χρονιές υπηρέτησε στην Αντιπροεδρία και πότε πέθανε ο γιός του ο Μπο από καρκίνο.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ανακριτικό πόρισμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκει τον Πρόεδρο κάπως ξεμωραμένο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπάιντεν εξοργίστηκε και σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη νύχτα εκτόξευσε μύδρους κατά του ειδικού ανακριτή, λέγοντας "πως τολμά να αμφισβητεί την νοημοσύνη μου". Λίγα λεπτά αργότερα όμως αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, αποκάλεσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι "Πρόεδρο του Μεξικού".

Οι Ρεπουμπλικανοί φυσικά γλεντάνε με αυτή την εξέλιξη, ενώ είμαι βέβαιος ότι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών θα αρχίσουν στα σοβαρά πλέον να σκέφτονται το σενάριο της αντικατάστασης.

fb

No comments:

Post a Comment