Monday, July 25, 2016

Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για το Σύνταγμα της χώρας

Προτάσεις για Συνταγματική αναθεώρηση ανακοινώνει σήμερα ο Τσίπρας, αλλά η αναθεώρηση αυτή δεν θα περάσει και δεν πρέπει να δώσουμε και μεγάλη σημασία.

Η αναθεώρηση δεν θα περάσει διότι όπως είπε ο Τσίπρας την Πέμπτη στη Βουλή, δεν θα δεχθεί να τεθούν προς αναθεώρηση και άρθρα του Συντάγματος που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία (όπως το άρθρο 16 για ιδιωτικά Πανεπιστήμια), επειδή η ΝΔ δεν ψήφισε τον εκλογικό νόμο.
Έτσι η ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα καταψηφίσει την πρόταση και γίνεται σχεδόν αδύνατη η έγκριση της πρότασης με 180 ψήφους (θεωρώ απίθανο να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ και η ΧΑ). Έτσι η όποια πρόταση θα περάσει με 153+ ψήφους, το οποίο σημαίνει ότι η πρόταση θα πρέπει να πάρει 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να εγκριθεί, κάτι που είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.
Ακόμη όμως και να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι τώρα, θα πρέπει στην επόμενη Βουλή να είναι πρώτο κόμμα ο Σύριζα για να βρεθούν 151 ψήφοι. Ελάχιστα πιθανό και αυτό το σενάριο.

Η Κυβέρνηση όμως θα δημιουργήσει ένα ντόρο για πουλήσει "αριστερό" σανό στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της και θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα ως προς τη φοροκαταιγίδα που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Η ουσία όμως είναι ότι θα χαθεί άλλη μια δεκαετία για να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο συντακτικό χάρτη της χώρας. Τι σημασία όμως έχει αυτό για τον Τσίπρα μπροστά στη δυνατότητα να πάρει μερικά αποθεωτικά πρωτοσέλιδα στην Εφημερίδα των Συντακτών;

No comments:

Post a Comment