Sunday, October 21, 2018

Εγγυήσεις για "μακεδονική" ταυτότητα ζητούν από Ζάεφ οι 8 "αποστάτες"

Πάμε ολοταχώς για γιαλαντζί erga omnes:
Εγγυήσεις για την διασφάλιση της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Ζάεφ οι οκτώ "αποστάτες" βουλευτές της αντιπολίτευσης στα Σκόπια που υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στη δραματική ψηφοφορία της Παρασκευής.

Όπως έχω γράψει από το βράδυ της Παρασκευής, ο Ζάεφ χρειάζεται την ψήφο των οκτώ βουλευτών στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για το Σύνταγμα, όπου απαιτείται και πάλι πλειοψηφία δυο τρίτων στην κατ' άρθρο συζήτηση.

Πέραν της ταυτότητας, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια, οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους σταδιακή υιοθέτηση της νέας ονομασίας "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" για την εσωτερική χρήση.

Πρόκειται για όρο που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ορίζει πως αφού κυρωθεί και από τις δυο χώρες και τεθεί σε ισχύ οι σκοπιανές Αρχές πρέπει να φροντίσουν για την άμεση χρήση του νέου ονόματος σε όλα τα επίσημα "έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό".

Είναι πολύ πιθανό πλέον, ο Ζάεφ να επιλέξει να μην εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών στα άρθρα του σκοπιανού Συντάγματος που θα αναθεωρηθούν, και κάτι τέτοιο το είχε ήδη προαναγγείλει από την Τετάρτη στην ομιλία του στη σκοπιανή Βουλή, όπου είχε υπονοήσει ότι μπορεί να μην περάσουν ακριβώς οι διατυπώσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και μάλιστα σε συνεννόηση με τον Τσίπρα, διότι λέει "η Ελλάδα ενδιαφέρεται μόνο για τον προσδιορισμό 'Βόρεια', η εθνότητα και η γλώσσα δεν τους νοιάζει".

No comments:

Post a Comment