Monday, October 29, 2018

Έσση: Πτώση των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, άνοδος των Πρασίνων

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, ο τοπικός κυβερνητικός συνασπισμός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους διατηρεί τελικά την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να συγκυβερνά.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και αυτών των εκλογών είναι οι Πράσινοι που κατάφεραν να περάσουν το SPD και να γίνουν το δεύτερο σε δύναμη κόμμα και σε αυτό το κρατίδιο μετά τη Βαυαρία.

Οι ακροδεξιοί του AfD είχαν μεν άνοδο αλλά όχι τεράστια. Από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 που είχαν πάρει 11,2% έφτασαν στο 13,1% και οι αναλύσεις λένε ότι έχουν φτάσει στο όριο της επιρροής που μπορούν να επιτύχουν.

Η μεγάλη πτώση όμως των δυνάμεων των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στο ομοσπονδιακό επίπεδο στο Βερολίνο. Μεγαλύτερη είναι η γκρίνια στους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι τον Δεκέμβριο έχουν συνέδριο και ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις στο κόμμα για πιθανή αποστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ από το κόμμα και περιορισμό της στην Καγκελαρία, ως ένα μήνυμα για αλλαγή ηγεσίας και πλασάρισμα άλλου προσώπου για να ηγηθεί στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Την Κυριακή συνεδριάζει το προεδρείο του κόμματος και θα φανούν οι διαθέσεις, ενώ η Μέρκελ επιμένει στην παραμονή της στην ηγεσία του κόμματος.

Στους Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα είναι μαύρα αλλά έχουν κάπως συνηθίσει τις συνεχόμενες εκλογικές ήττες. Η ηγέτης του κόμματος Αντρέα Νάλες έριξε όλο το φταίξιμο στην κακή κατάσταση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο και είπε ότι το SPD θα αποφασίσει για την συνέχιση του συνασπισμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η πραγματικότητα είναι ότι πέρα από την κόπωση και την κακή εικόνα που όντως υπάρχει για τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο, τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των νέων ψηφοφόρων και των δυναμικών ηλικιών στα αστικά κέντρα, ενώ συντηρούν δυνάμεις στις μεγάλες ηλικίες και στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Άρα επιβεβαιώνεται και στην Έσση το ηλιακό χάσμα και το πολιτισμικό χάσμα που παρατηρήθηκε και στη Βαυαρία και που σε κάποια αναλογία παρατηρήθηκε και το δημοψήφισμα για το Brexit και στις αμερικανικές εκλογές.

No comments:

Post a Comment